Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 21 februari 2017

Onverzadigde en verzadigde vetten

Cholesterol in voeding

Om je cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk dat je de juiste vetten kiest. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Wat is het verschil?

Vetten en cholesterol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons lichaam kan niet zonder vetten. Maar het ene vet is het andere niet. Om het cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk om niet teveel producten met cholesterol te eten. Maar nog belangrijker is het om te kiezen voor de juiste vetten. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten

Van verzadigde vetten heb je zo min mogelijk nodig. Deze vetten laten de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) in het bloed stijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid omdat teveel LDL in het bloed de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Verzadigde vetzuren hebben een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit de voeding. Verzadigde vetten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen zoals volle zuivelproducten en vette vleessoorten. Maar ze zitten ook in roomboter, margarine in een wikkel, koekjes, chocolade en gebak.

Onverzadigde vetten

In olie, margarine in een kuipje, flessen met vloeibare margarine en frituurolie zitten vooral onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten heb je wel nodig. Deze vetten worden van planten gemaakt en zijn essentieel. Dat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan maken. Je hebt ze nodig voor de opbouw van je cellen en je weerstand.

Bovendien breekt de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten zitten ook in vis, noten, mayonaise en plantaardige oliën (olijfolie).

Gezonde vette vis

Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten. Vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten echter de meeste onverzadigde vetzuren. Daarom raadt het Voedingscentrum aan tenminste twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.

Zorg ervoor dat je bij de bereiding van vis ook gebruik maakt van onverzadigde vetten, zoals producten op basis van olijfolie. Mensen die tweemaal per week vette vis eten hebben een veel lagere kans op een hartinfarct en op hart- en vaatziekten. Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules een alternatief.

Het fabeltje van eieren

Wie cholesterol zegt, zegt bijna automatisch eieren. Eieren staan echter ten onrechte bekend als cholesterolverhogers. Je moet inderdaad oppassen met cholesterol, maar er is een groot verschil tussen cholesterol in het bloed en cholesterol in de voeding.

Cholesterolrijke voeding heeft namelijk weinig invloed op het cholesterolpeil in ons bloed. Veel slechter is het eten van verzadigde vetten. Het ei heeft in vergelijking met de andere bronnen van cholesterol het geluk relatief arm te zijn aan verzadigde vetzuren. Een ei bevat juist veel onverzadigde vetten, die helpen het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Andere factoren

Met een goede en gevarieerde voeding kan het cholesterolgehalte op peil gehouden worden. Maar voeding is niet de enige factor. Minder stress, niet roken, matig alcoholgebruik en meer bewegen zijn net zo belangrijk om je cholesterol onder controle te houden. Daarnaast speelt erfelijkheid een grote rol.

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Laurien (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 19:53

Dit artikel bevat veel onjuistheden. Wat ook opvalt is dat de auteur zichzelf tegenspreekt. In het begin van het artikel staat:

"Om het cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk om niet teveel producten met cholesterol te eten."

Vervolgens staat aan het einde van het artikel:

"Cholesterolrijke voeding heeft namelijk weinig invloed op het cholesterolpeil in ons bloed. "

Het is nooit bewezen dat verzadigde vetten ongezond zijn. Sterker nog, vele onderzoeken tonen aan dat verzadigde vetten juist helemaal niet ongezond zijn.

Kokosolie is bijvoorbeeld de beste olie om in te bakken (moet je wel de juiste kokosolie nemen: https://nl.klezzer.com/8710267730306/ (extra vierge). Omdat verzadigd vet niet oxideerd tijdens hoge temperaturen. Onverzadigde vetten oxideren snel en zijn daarom kankerverwekkend. Bak dus nooit je eten in onverzadigde vetten zoals olijf olie of zonnebloemolie.

Cholesterol bestaat uit meedere onderdelen. LDL is slecht een verzamelnaam. LDL bestaat uit meerdere stukjes. LDL-P is de voornaamste idicator van hart en vaatziektes. En laat het nou net zo zijn dat LDL-P en andere belangrijke waardes niet gemeten wordt in een standaard cholesteroltest.

Hoogste tijd om dit artikel aan te passen met up to date informatie.

Door piet (niet gecontroleerd) op ma, 02/22/2016 - 14:53

Zelden zo'n onjuist artikel gelezen. Geen woord over transvetten, geoxideerde vetten, verzadigde vetten zouden LDL-cholesterol verhogen .... Voedingscentrum dient niets anders dan de huidige status quo te handhaven tgv van de voedingsindustrie.

Door connie (niet gecontroleerd) op zo, 02/07/2016 - 22:32

@ henk je schrijft;

Ik kan niet begrijpen dat er geen dokter is die dit mij eerder heeft verteld.

Bijna alle artsen hebben in alle jaren opleiding, mischien 3/4 uur voedingsleer gehad. Dit gaat dan meestal over de meest gangbare vitamines, en wat die in het lichaam doen.
veel verder gaat het niet, ik ben bang dat wij het onze artsen moeten vertellen, wat goed eerlijk voedsel met je doet......zouden ze waarschijnlijk ook ander voedsel in het ziekenhuis serveren......

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 11/02/2015 - 17:44

Als je vegetarisch bent hoor je ook geen vis te eten. Dus k neem aan dat jij dan een pescotarier bent die eten wel vis

Door Dik (niet gecontroleerd) op do, 08/20/2015 - 15:22

Ja, ja, verzadigd vet is gezond zegt de patatetende plofkop. Dream on..
Tuurlijk, vetten hebben wij nodig, maar.. met mate. Sinds ik vegetarisch eet, sport en regelmatig een vet visje eet, is mijn gezondheid helemaal top. Waarvan acte.

Door renke (niet gecontroleerd) op do, 08/20/2015 - 12:11

voor al die mensen die hieronder negatief commentaar leveren op dit artikel. Ik zou zeggen, waarom neem je de moeite/tijd om hier te lezen, reageren etc. Als je het zelf anders ziet dan kom je toch niet op deze site. Wat een drukte! denk je dat je mensen helpt door negatief te zijn over gezondheidsnet en het voedingscentrum. Ga je tijd beter besteden. Zolang er nog zoveel mensen rondlopen die denken dat ketchup groente is en patat gezond, zijn ze al een heel eind op de goede weg als ze de helft deden van het advies wat hier wordt gegeven.

Door leerlingdiebiol... (niet gecontroleerd) op za, 03/21/2015 - 15:19

eindelijk weet ik het verschil

Door Henk (niet gecontroleerd) op wo, 03/11/2015 - 07:50

Met veel hart en vaatziekten in de familie (inclusief sterftes) aan mijn vaderskant (en ik lijk het meeste op mijn vader) heb ik veel geprobeerd. Uiteindelijk begonnen met het eten van noten (veel onverzadigde vetten zowel enkelvoudig onverzadigd als meervoudig onverzadigd zijn). Ik eet zo`n 28 gram per dag (een handje vol) en ik weeg dit op een digit. weegschaal (het kost wel zo`n 15-20 Euro per maand maar het is voor mij iedere cent waard) en ik bestel de niet! gebrande versies bij een noten website(, bestel altijd een grote hoeveelheid Walnoten, Amandelen en Paranoten waarmee ik iets meer dan 3 maanden vooruit kan).

Ik moet zeggen dat mijn leven compleet is veranderd hierdoor. Eindelijk na 15 jaar van problemen met vermoeidheid, pijn in mijn zij bij mijn hartstreek (vooral bij inspanning) en het gebruik van bloedverdunners voor mijn hoge bloeddruk ben ik nu compleet af van bloeddruk verlagers, heb ik tonnen meer energie en heb geen last meer van lichamelijke problemen/pijn bij inspanning. Bovendien voelt mijn lichaam veel sterker, heb ik geen last meer van spierkrampen in mijn nek en benen, heb ik warmere handen en voeten en zijn mijn ogen minder snel moe. Ik kan gewoon iedereen aanraden om hiermee te beginnen of het eens een paar weken te gaan proberen. Het zal niet bij iedereen werken misschien maar bij mij was het resultaat angstwekkend goed. Ik kan niet begrijpen dat er geen dokter is die dit mij eerder heeft verteld.

Er zijn verschillende websites waar je ongezouten naturel noten kunt kopen om het eens te proberen. De supermarkt versies zijn niet alleen veel duurder met kleine verpakkingen, ze zijn meestal ook gebrand en daarnaast ook nog is gezouten waardoor het niet opschiet om hier een dagelijkse gewoonte van te maken. Ik begon de grote resultaten al na 3 weken te merken. Om verder aan mijn gezondheid te werken ben ik uiteindelijk ook gestopt met harde snacks (geen chips meer) en ben ik (met veel meer energie en geen pijn meer bij inspanning) heb ook nog is gaan sporten. Daarnaast ben ik gebakken eieren (gekookte eieren gaven me slechte resultaten) gaan eten waardoor ik sneller en vol gevoel krijg (ik eet nu 3 ochtenden 2 gebakken eieren). Waardoor ik de chips en andere verzadigde producten (lekkere trek, honger) bijna nooit meer mis.

Mocht je geen problemen hebben die ik heb of hart en vaatziektes in de familie hebben dan zul je hier misschien minder resultaten mee behalen maar nogmaals voor mij heeft het mijn leven compleet veranderd.

Door connie (niet gecontroleerd) op do, 01/15/2015 - 12:27

Door wie word dat waardeloze voedingcentrum eigenlijk gefinancieerd?

Door Hermien (niet gecontroleerd) op ma, 05/26/2014 - 23:38

Beste ,met je gezonde,

een goede aanvulling op mijn reactie van 18 maart,

met info sites betreft cholesterol en vet