maandag, 18 oktober 2021

Onverzadigde en verzadigde vetten

Cholesterol in voeding

Om je cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk dat je de juiste vetten kiest. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Wat is het verschil?

Vetten en cholesterol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons lichaam kan niet zonder vetten. Maar het ene vet is het andere niet. Om het cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk om niet teveel producten met cholesterol te eten. Maar nog belangrijker is het om te kiezen voor de juiste vetten. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten

Van verzadigde vetten heb je zo min mogelijk nodig. Deze vetten laten de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) in het bloed stijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid omdat teveel LDL in het bloed de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Verzadigde vetzuren hebben een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit de voeding. Verzadigde vetten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen zoals volle zuivelproducten en vette vleessoorten. Maar ze zitten ook in roomboter, margarine in een wikkel, koekjes, chocolade en gebak.

Onverzadigde vetten

In olie, margarine in een kuipje, flessen met vloeibare margarine en frituurolie zitten vooral onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten heb je wel nodig. Deze vetten worden van planten gemaakt en zijn essentieel. Dat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan maken. Je hebt ze nodig voor de opbouw van je cellen en je weerstand.

Bovendien breekt de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten zitten ook in vis, noten, mayonaise en plantaardige oliën (olijfolie).

Gezonde vette vis

Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten. Vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten echter de meeste onverzadigde vetzuren. Daarom raadt het Voedingscentrum aan tenminste twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.

Zorg ervoor dat je bij de bereiding van vis ook gebruik maakt van onverzadigde vetten, zoals producten op basis van olijfolie. Mensen die tweemaal per week vette vis eten hebben een veel lagere kans op een hartinfarct en op hart- en vaatziekten. Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules een alternatief.

Het fabeltje van eieren

Wie cholesterol zegt, zegt bijna automatisch eieren. Eieren staan echter ten onrechte bekend als cholesterolverhogers. Je moet inderdaad oppassen met cholesterol, maar er is een groot verschil tussen cholesterol in het bloed en cholesterol in de voeding.

Cholesterolrijke voeding heeft namelijk weinig invloed op het cholesterolpeil in ons bloed. Veel slechter is het eten van verzadigde vetten. Het ei heeft in vergelijking met de andere bronnen van cholesterol het geluk relatief arm te zijn aan verzadigde vetzuren. Een ei bevat juist veel onverzadigde vetten, die helpen het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Andere factoren

Met een goede en gevarieerde voeding kan het cholesterolgehalte op peil gehouden worden. Maar voeding is niet de enige factor. Minder stress, niet roken, matig alcoholgebruik en meer bewegen zijn net zo belangrijk om je cholesterol onder controle te houden. Daarnaast speelt erfelijkheid een grote rol.