Meer vlees eten voor spierbehoud

Getty Images

BAARN - Als we ouder worden, verliezen we spiermassa. Om die spiermassa te behouden, moeten we meer eiwitten binnenkrijgen. In de vorm van vlees bijvoorbeeld.

Volgens onderzoekers van de McMaster University zijn de huidige richtlijnen voor vleesconsumptie gebaseerd op de hoeveelheid eiwitten die nodig zijn om tekorten te voorkomen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het behoud van spiermassa, vooral bij ouderen.

Onderzoek
Aan het onderzoek deden 35 mannen mee met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Bij de mannen was na het eten van 170 gram mager rundvlees sprake van een significante verbetering in de vorming van eiwitten in de spieren na afloop van training. De vorming van eiwitten is essentieel voor groei, herstel en onderhoud van de spieren.

Aanbevolen
"In Canada is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vlees 85 gram", vertelt onderzoeker Stuart Philips. "Ons onderzoek laat echter zien dat mannen op middelbare leeftijd zeker het dubbele nodig hebben om hun spiermassa te behouden." Het Nederlandse Voedingscentrum beveelt 100 tot 125 gram eiwitrijke producten per dag aan.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily