Voorkom ziektes tijdens je vakantie

Interview met een GGD-arts

Getty Images

Turkije en Griekenland zijn populaire vakantiebestemmingen. Maar je kunt er gevaarlijke ziektes oplopen. Ga je over de grens, vraag dan altijd aan de GGD hoe je je kunt voorbereiden, raadt Winfred Schop aan, hoofd Infectieziektes bij de GGD Rotterdam-Rijnmond.

"Mensen denken bij een bezoek aan de GGD in eerste instantie aan vaccinaties. Dat is zeker één van onze grote taken. Maar communicatie en voorlichting vinden we eigenlijk nog belangrijker. Voor veel ziektes kun je je immers niet laten inenten. Die moet je proberen te voorkomen." [ITEMADVERTORIAL]

Rem diarree niet
"Neem diarree. Krijg je daar in Nederland last van, dan neem je wat Norit of diarreeremmers. Dat moet je dus in het buitenland niet doen, omdat je daarmee de werking van je hele spijsverteringssysteem platlegt."

"Het is juist belangrijk dat de bacteriën zo snel mogelijk je lichaam verlaten. Probeer tijdens je ziekteperiode zo fit mogelijk te blijven en neem een zakje ORS om uitdroging te voorkomen."

"De meest ernstige besmettingen in het buitenland zijn de salmonella typhi (buiktyfus) en de shigellabacterie. Je kunt er dysenterie en bloederige diarree van krijgen."

"Besmetting komt door persoonlijk contact of via voedsel of water. Tegen buiktyfus is een vaccinatie die redelijk goed beschermt. Besmetting met shigella kun je alleen maar voorkomen door op te letten wat je eet en drinkt. Een beruchte besmettingsbron zijn trouwens de ijsblokjes in je drinken!"

Vakantiesoa's
"Je verwacht het misschien niet, maar vakantiesoa's staan in de top-3 van infectieziekten die mensen tijdens de vakantie oplopen. Veel mensen zijn niet eens iets van plan, maar de combinatie van zon, alcohol en vakantiesfeer brengt ze in de gevarenzone. Alcohol en condooms gaan nou eenmaal slecht samen."

"Eenmaal terug in Nederland melden zich dan vooral jongeren die een ongewenst vakantiesouvenir hebben meegenomen. Jammer, want veel ellende kun je voorkomen door dat condoom wél te gebruiken."

"We kregen overigens eens de mannelijke helft van twee oudere stellen in de spreekkamer. Ze hadden tijdens hun vakantie hun vrouwen op een tropisch strand achtergelaten en even verderop 'onbedoeld' – en onbeschermd – een avontuurtje gehad. Met als resultaat een chlamydia-infectie."

Hepatitis in Turkije
"Ook mensen die langere tijd uit hun geboorteland weg zijn, moeten zich opnieuw laten inenten als zij teruggaan. Want de afweer tegen ziekten in het thuisland neemt af naarmate je langer in Nederland woont."

"Trouwens, een advies voor iedereen die op vakantie gaat: informeer of je vaccinaties nodig hebt. Vakantiegangers weten vaak niet dat in Turkije hepatitis A veel voorkomt. En, dichter bij huis: de afgelopen jaren zijn in Griekenland en Italië uitbraken van de mazelen gesignaleerd."

"Normaal krijgen kinderen met 14 maanden een BMR-prik. Ga je naar een gebied waar mazelen meer voorkomen, dan kan het consultatiebureau adviseren om baby's een vervroegde BMR-prik te geven."

"Een ander risicogebied is het populaire Gambia. Spotgoedkoop, maar een hotspot van bilharzia (wormziekte), gele koorts, hepatitis A en B en malariamuggen en andere insecten die ziekten kunnen overbrengen. Vaccineren en malariapillen zijn echt noodzakelijk."

"We raden zwangere vrouwen trouwens sowieso af naar Gambia te gaan. Omdat ze vanwege hun zwangerschap niet alle voorzorgsmaatregelen kunnen nemen, lopen zij en hun ongeboren baby, een groot risico."

"Muggen kunnen trouwens ook andere nare ziekten overbrengen, zoals knokkelkoorts. Voorkomen is ook hier beter dan genezen, dus een middel met Deet is altijd essentieel in je vakantiebagage."

Prikangst
"Ook mensen met angst voor naalden hoeven hun vaccinaties niet over te slaan. We hebben ervaring met mensen met prikangst en bereiden angstige patiënten goed voor. Een tip: haal van tevoren bij de apotheek speciale pleisters die de huid plaatselijk verdoven."

"We hebben eens een patiënt gehad die uiteindelijk echt niet durfde. Dan hebben we maar één advies: ga niet naar een risicoland. Als je besmet terugkomt, heb je de poppen echt aan het dansen."

Psychische klachten
"De ANWB krijgt een groot aantal meldingen van mensen die psychisch in de war raken tijdens hun vakantie. Soms denken mensen dat dit komt door hun malariatabletten. Sommige bevatten een stof die angstdromen kan veroorzaken."

"Uit onderzoek blijkt echter dat bijna net zoveel vakantiegangers in Spanje psychische klachten ontwikkelen, als de groep mensen die deze specifieke malariatabletten slikken. Die pillen worden trouwens niet zo vaak meer voorgeschreven, omdat er goede alternatieven zijn."

"De oorzaak van psychische klachten ligt waarschijnlijk meer in de combinatie van stress, tijdsverschillen, een andere omgeving en relationele problemen. Bovendien nemen mensen vaak niet genoeg tijd om te ontspannen voordat ze met vakantie gaan."

Gebruik je verstand
"Wees kritisch met bureaus en artsen die ook reizigersvaccinaties aanbieden. Kijk of ze gespecialiseerd zijn in reizigersadvisering. We zien regelmatig mensen die ingeënt zijn tegen hepatitis B, terwijl het A moest zijn. Of die een hele serie DTP-vaccinaties opnieuw kregen, terwijl één prik had volstaan."

"We merken ook dat sommige mensen denken dat inentingen helemaal niet goed voor je zijn. Een gevaarlijke gedachte, want juist door de vaccinaties komen diverse ernstige infectieziekten niet meer voor. Bovendien reizen mensen steeds verder en vaker. Dat heeft als risico dat ziektes worden meegenomen naar Nederland."

"Maar angst is echt niet nodig. Wie de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en tijdens de vakantie oplet, kan zonder al te veel risico op reis en genieten van een welverdiende vakantie."