Vaccinaties voor op vakantie

Goed beschermd op reis

Getty Images

Of je nu een verre reis maakt of dichterbij huis blijft, in veel landen kun je een infectieziekte oplopen. Soms met grote gevolgen. Gelukkig kun je sommige ziektes voorkomen door je voor je vakantie te laten inenten. Een overzicht van de meest voorkomende reizigersvaccinaties.

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vaccinaties. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor reizigersvaccinaties. In sommige regio’s komen namelijk infectieziekten voor of laat de hygiëne te wensen over, waardoor je ziek kunt worden. Sommige landen stellen vaccinaties verplicht om hun bevolking te beschermen tegen import van ziektes.

Welke vaccinaties je precies nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe gaat en hoe lang je daar verblijft. Ook je gezondheid, eerdere vaccinaties en wat je op je bestemming gaat doen, speelt een rol.

Korte vakantie

Ga je kort op reis en ben je gezond? Afhankelijk van je bestemming, krijg je mogelijk het advies je tegen deze infectieziekten te laten inenten:

 • Buiktyfus, een besmettelijke maag-darmziekte. Je loopt het op als je eten of drinken binnenkrijgt dat besmet is met een bepaald type salmonellabacterie.
 • Hepatitis A, een ontsteking van de lever. Het hepatitis A-virus zit in de ontlasting van besmette mensen. Komt het via besmet water, voedsel of bijvoorbeeld een kraan of wc-bril uiteindelijk in je mond terecht, dan kun jij het ook krijgen.
 • Gele koorts. Sommige muggen verspreiden het virus dat deze ziekte veroorzaakt. Een aantal landen stelt een gele koorts-vaccinatie verplicht.
 • Het DTP-vaccin stimuleert de afweer tegen difterie, tetanus en polio. Deze inenting heb je waarschijnlijk als kind al gekregen, maar hij beschermt je maar een jaar of tien. Ga je naar een risicogebied, dan heb je dus opnieuw een DTP-prik nodig. 

Minstens zes weken weg

Ga je langer dan zes weken weg? Of zijn er bijzondere omstandigheden? Soms heb je dan ook andere vaccinaties nodig, zoals:

 • Hepatitis B. Net als hepatitis A een ontsteking van de lever, maar dan veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Bij 5 à 10 procent van de besmette mensen wordt de infectie chronisch, wat de lever kan beschadigen.
 • Tuberculose oftewel tbc, een ernstige, besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. 
 • Meningitis, ook wel hersenvliesontsteking of nekkramp genoemd. De oorzaak is een bacterie, de meningokok, die door hoesten van mens op mens wordt overgedragen.
 • Hondsdolheid (rabiës). Dit kun je oplopen via speeksel van besmette zoogdieren, bijvoorbeeld wanneer je bent gebeten of gekrabt door een hond, kat of aap. Rabiës is zeer ernstig, de meeste patiënten overlijden.
 • Japanse encefalitis, een vorm van hersenvliesontsteking. Het virus dat het veroorzaakt wordt overgedragen door muggen. Onder reizigers komt besmetting zelden voor.
 • Tekenencefalitis, een hersenontsteking als gevolg van een virus dat bepaalde teken overbrengen.

Malaria

Tegen malaria is nog geen vaccin beschikbaar. Malariatabletten slikken en muggenbeten vermijden, werkt het beste om deze ziekte te voorkomen.

Persoonlijke advies

Dit zijn algemene adviezen. Welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Zoals je gezondheid, leeftijd, eerdere inentingen en het doel en de duur van je reis. Win daarom zodra je een ticket naar de (sub)tropen hebt geboekt advies in bij een deskundige. Dat kan via de huisarts, een vaccinatiebureau of de GGD. Adressen vind je bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Ook als je op korte termijn vertrekt, is vaccineren nog steeds zinvol.

Kosten

De kosten voor reizigersvaccinaties krijg je niet vergoed vanuit het basispakket. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ze wel of gedeeltelijk. Sla je polis erop na voor de precieze voorwaarden en bedragen.
 

Bron 
 • RIVM
 • Apotheek.nl
 • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
 • GGD Reisvaccinaties