Kunstmatige zweetsokken beschermen tegen malaria

Getty Images

BAARN - Malariamuggen zijn dol op zweetsokken. Onderzoekers in Tanzania hebben een soortgelijk kunstmatig mengsel ontwikkeld dat vier keer zoveel muggen aantrekt dan een menselijk lichaam. Dit mengsel kan nu ingezet worden in de strijd tegen malaria.

De onderzoekers van het Ifakara Health Institute in Tanzania ontvangen een gift van het Canadese ontwikkelings- en innovatiefonds 'Grand Challenges' om met behulp van het mengsel een apparaat te ontwikkelen. Door de aantrekkelijke zweetsokkenlucht vliegen de muggen het apparaat in, vervolgens zitten ze daar vast of worden ze vergiftigd. Het apparaat kan buiten het huis geplaatst worden en vormt een aanvulling op klamboes en insectensprays.

"Ondanks de wereldwijde vooruitgang die we boeken in de strijd tegen malaria, is er nog altijd veel werk te doen.", vertelt onderzoeker Fredros Okumu. "Malaria heeft al zo veel levens geëist, ook ik heb dierbaren verloren, en mijn hoop is dan ook dat dit vernieuwende apparaat een onderdeel van de oplossing vormt."

Elk jaar komen er bijna 250 miljoen nieuwe gevallen van malaria bij. Jaarlijks sterven er bijna 800.000 mensen, waaronder vooral veel kinderen. Volgens Peter Singer van Grand Challenges kan het nieuwe apparaat bijdragen aan het uitbannen van malaria en het redden van levens. "Wij steunen dit project, zodat Okumu zijn apparaat kan optimaliseren en het uiteindelijk ingezet kan worden in de Afrikaanse gemeenschappen tegen niet al te hoge kosten."

Een ontdekking alleen is vaak niet genoeg. Het moet ook worden geïmplementeerd in de 'echte' wereld. Grand Challenges hoopt dat het apparaat van Okumu binnen twee jaar zo doorontwikkeld is, dat het ook daadwerkelijk op grote schaal gebruikt kan gaan worden.

Bron 
  • EurekAlert