Waarom het RS-virus óók gevaarlijk kan zijn voor ouderen

Ouderen overlijden in sommige seizoenen meer door RS dan aan griep

oudere zieke man ligt in bed
Getty Images

Het RS-virus ken je misschien als verkoudheidsvirus dat vooral bij jonge kinderen gevaarlijk kan zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat het virus ook bij ouderen ernstige problemen kan geven met zelfs overlijden tot gevolg. Vooral ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen lijken niet te ontkomen aan het RS-virus.

Het zeer besmettelijke respiratoir syncytieel virus (RS-virus) veroorzaakt infecties aan je neus, keel, longen en luchtpijp. Zo'n luchtweginfectie lijkt bij de meeste mensen op een gewone verkoudheid. Er zijn twee risicogroepen bij wie het virus voor ernstige complicaties kan zorgen: jonge kinderen (onder de twee jaar) én ouderen met een zwakke gezondheid, voornamelijk die in verzorgings- en verpleeghuizen wonen.

Ouderen in verzorgingshuizen hoger risico op RS-virus

Als ouderen met een zwakke gezondheid een luchtweginfectie hebben, dan komt dit vaak door het RS-virus. Dit leidt soms tot uitbraken in verzorgings- en verpleeghuizen. Volgens het RIVM is een infectie van het RS-virus wereldwijd zelfs de tweede meest voorkomende veroorzaker van uitbraken van infectieziekten. Sterker nog: in ons land overlijden in sommige seizoenen meer oudere mensen aan het RS-virus dan aan het griepvirus (influenza), schat het instituut. Normaal gesproken verloopt een infectie met het RS-virus bij ouderen milder dan bij kinderen.

'Huisarts moet zelfstandig wonende ouderen goed blijven volgen'

Een luchtweginfectie met het RS-virus - ook bekend als RSV-infectie - bij ouderen wordt erkend als een belangrijk gezondheidsprobleem. Toch is nog niet bekend hoeveel én in welke mate ouderen boven de 60 jaar er daadwerkelijk ziek van worden, buiten het ziekenhuis en de verpleeghuizen om. Daarom heeft Koos Korsten, promovendus bij de afdeling Kinderinfectieziekten en Immunologie aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht, hier onderzoek naar gedaan.

“Ons onderzoek onder oudere zelfstandig wonende volwassenen laat zien dat infectie met het RS-virus veel voorkomt, maar dat deze zelden ernstig verloopt. Dit suggereert dat de huisarts ouderen goed moet blijven volgen om diegenen te identificeren die meer intensieve zorg nodig hebben indien er een vermoeden is van een RSV-infectie", concludeert Korsten op de website van het UMC Utrecht.

Hoger risico op RSV-infectie door (klein)kinderen

Daarnaast blijkt uit datzelfde onderzoek dat oudere volwassenen die in aanraking komen met kinderen (jonger dan vijf jaar) meer risico lopen op een acute luchtweginfectie door onder andere influenza en RSV. Dit risico was het hoogst bij degenen die het vaakst contact hebben met een jong kind, bijvoorbeeld grootouders die op hun kleinkinderen passen. In de studie wordt geschat dat ongeveer tien procent van alle acute luchtweginfecties bij ouderen deze oorzaak heeft. "Daarom kan vaccinatie van kinderen tegen luchtweginfecties een interessante optie zijn om het aantal acute luchtweginfecties bij ouderen indirect te verminderen”, aldus Korsten.

RSV-vaccinatie bij kinderen

De ontwikkelingen rondom een vaccin voor het RS-virus zijn nog in volle gang. Op dit moment is het nog onduidelijk welk middel de voorkeur heeft, wanneer het vaccin beschikbaar is en of het middel wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad gevraagd hierover te adviseren.

Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds november 2023 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM. 

Bron 
  • RIVM
  • UMC Utrecht
  • Gezondheidsraad