Welke bonen zijn het gezondst? Zijn bonen dikmakers?

bonen
Getty Images

Welke bonen zijn het gezondst? En zijn bonen dikmakers? Voedingsdeskundige Pascalle Stijger geeft antwoord op deze vraag.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Bruine, witte en zwarte bonen, limabonen, kidneybonen, sojabonen: het aanbod aan bonen is groot. Allemaal vallen ze onder de groep peulvruchten. Peulvruchten staan in de Schijf van Vijf en het advies is om ze minimaal één keer per week te eten. Nederlanders eten gemiddeld nog geen 2 keer per maand peulvruchten. Waarom we meer peulvruchten zouden moeten eten? Omdat ze hartstikke gezond zijn! Ze verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.

Multi-inzetbaar

Peulvruchten bevatten veel dezelfde voedingsstoffen als vlees. Om deze reden zijn peulvruchten een goede vleesvervanger (ook nog eens een goede keuze voor het milieu). Maar peulvruchten kunnen in een maaltijd ook de rol vervullen van aardappelen en graanproducten als volkorenpasta en zilvervliesrijst. Dit komt omdat peulvruchten rijk zijn aan koolhydraten en vezels, net als aardappelen en graanproducten.

Peulvruchten vervangen geen groente, daarin zitten andere goede voedingsstoffen die minder aanwezig zijn in peulvruchten. Het advies is om bij een maaltijd met peulvruchten ook voldoende groente te eten.

En wist je dat tofu, tempé en hummus gemaakt worden van peulvruchten? Sojabonen vormen de basis voor tofu en tempé. En hummus wordt gemaakt van kikkererwten. Er is wel een grote variatie aan ingrediënten die wordt toegevoegd bij het maken van hummus. Zo zit in voorverpakte hummus vaak te veel zout. Altijd slim om daarom even het etiket te checken.

De beste boon

Er is niet één soort peulvrucht die je het beste kunt kiezen. Alle peulvruchten zitten vol goede voedingsstoffen en hebben een positief effect op je gezondheid. Variëren is altijd belangrijk, ook tussen verschillende peulvruchten. Zo krijg je genoeg van alle voedingsstoffen binnen.

Het maakt verder niet uit of je voor verse, gedroogde of peulvruchten in glas, blik, stazak of uit de diepvries gaat. Alleen moet je bij peulvruchten in glas, blik of zak wel letten op het zoutgehalte en of er suiker aan is toegevoegd. Kijk daarvoor op het etiket. Een gezonde keuze bevat minder dan 0,5 gram zout per 100 gram en geen toegevoegde suikers.

En ten slotte: peulvruchten zoals bonen zijn geen dikmakers. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt. Wanneer je over lange tijd meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht. Het gaat hierbij om wat je in totaal eet, niet om één product.

Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.