Mijn kind heeft een bloedneus

Meestal goed te behandelen door de ouders

Getty Images

Een bloedneus komt vaak voor bij een verkoudheid, maar kan ook andere oorzaken hebben. Als ouder kun je deze meestal goed behandelen.

Bloedneuzen komen erg veel voor. Bij een bloedneus komt er ineens bloed uit een neusgat, meestal aan één kant. Als je de bloeding goed behandelt, duurt deze vrij kort.

Aan de voorkant van het neustussenschot ontstaat het gemakkelijkst een bloeding. Hier lopen kleine bloedvaatjes aan de oppervlakte, die daardoor kwetsbaar zijn voor beschadiging.

Oorzaken bloedneus

Bloedneuzen komen vaak voor bij verkoudheid, want bij een infectie is het neusslijmvlies wat kwetsbaarder. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • neuspeuteren
  • korstjes in de neus
  • sommige hooikoortsmedicijnen
  • geïrriteerd neusslijmvlies (bijvoorbeeld door allergie)
  • stoot of klap tegen de neus

Een klap tegen de neus, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan eventueel het neusbeentje breken. Dan moet het wel een heel harde klap geweest zijn. Doet het beentje geen pijn als je het aanraakt, dan is het waarschijnlijk niet gebroken.

Bloedneus behandelen

De behandeling van een bloedneus kun je als ouder goed zelf doen. Zorg dat je kind rustig zit. Laat het vervolgens een keer goed de neus snuiten. Knijp dan gedurende drie minuten de neus dicht, net onder het neusbeen, waar het zachte gedeelte van de neus begint. Knijp stevig, maar niet te hard. Hierbij kan je kind het beste een beetje naar voren buigen (niet achterover!) en door de mond ademen.

Laat de neus daarna met rust. Veel kinderen willen toch nog even voelen hoe het er nu voorstaat. Zo maken ze het dunne korstje wat net is ontstaan stuk. Vervolgens begint het bloeden weer.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als de bloeding niet stopt.

Heeft je kind vaak (dat wil zeggen vaker dan eens per twee maanden) een bloedneus zonder duidelijke oorzaak? Duurt deze langer dan tien minuten of komt het bloed uit beide neusgaten? Ook dan is een bezoek aan de dokter aan te raden. Deze kan kijken of er op het neustussenschot plekken zitten die gemakkelijk bloeden. Soms zal de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts.

Heeft je zoon of dochter ook kleine puntvormige bloedinkjes of veel blauwe plekken? Dan zou er sprake kunnen zijn van een stollingsstoornis. Denkt de huisarts dat je kind een stollingsstoornis zou kunnen hebben, dan is er een bloedonderzoek nodig.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur