'Zes keer zoveel sterfgevallen door valpartij als verkeersdoden'

Getty Images

Iedere zes minuten komt er een oudere op de spoedeisende hulp terecht als gevolg van een valpartij. Volgens VeiligheidNL overlijden er vijf à zes keer zoveel senioren na een val als dat er verkeersdoden zijn.

VeiligheidNL verzamelt ieder jaar cijfers over letsel. Het bedrijf doet dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid.

3.000 sterfgevallen

Uit de meest recente cijfers blijkt dat 88.000 ouderen werden behandeld op de spoedeisende hulp na een valpartij in 2014. Ruim de helft moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bijna 3.000 senioren overleden uiteindelijk aan de gevolgen van de val. Volgens VeiligheidNL loopt dit aantal op tot 4.700 in 2030. In 2014 waren er ook al duidelijk meer sterfgevallen dan de jaren ervoor.

Sociaal isolement

Breuken, hersenletsel of kneuzingen in het gezicht; de gevolgen van een valpartij zijn vaak ernstig. Veel ouderen moeten lang revalideren of kunnen niet meer zelfstandig thuis blijven wonen. In een aantal gevallen leidt het zelfs tot sociaal isolement, omdat senioren niet zelf de straat op durven te gaan.

Valpartijen hebben niet alleen gevolgen voor de slachtoffers zelf, ook voor de zorgkosten in Nederland. De totale kostenpost ten gevolge van een valpartij bedroeg 810 miljoen euro in 2014. Volgens de berekeningen van VeiligheidNL stijgt dat in 2030 naar 1,3 miljard euro.

Valpreventie

Gelukkig bestaan er wel cursussen voor ouderen om een valpartij deels te voorkomen. De zogenaamde 'in balans'-training bijvoorbeeld zorgt voor 61 procent minder ongelukken. Fysiotherapeut Saskia Nolet geeft deze cursus: "We weten wat werkt, maar het komt allemaal onvoldoende van de grond."

Dat komt doordat er kosten gemaakt moeten worden om valpartijen te voorkomen. En die worden niet altijd terugverdiend. Een gemeente kan dus prima investeren in valpreventie, maar de besparing komt uiteindelijk ergens anders terecht, bijvoorbeeld bij zorgverzekeraars.

Bron 
  • NOS