Mondbeugel effectief bij slaapapneu

Getty Images

GRONINGEN - Veel mensen zijn chronisch moe omdat zij slecht slapen door slaapapneu. Bij meer dan de helft van de patiënten verbeterden de klachten aanzienlijk nadat zij twee jaar met een mondbeugel hadden geslapen. Dat blijkt uit onderzoek van Michiel Doff, kaakchirurg in opleiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Mensen met slaapapneu snurken veel en hebben last van afsluiting van de bovenste luchtwegen. Hierdoor stokt tijdens het slapen de adem steeds. Mensen met ernstige slaapapneu krijgen vaak een masker dat ‘s nachts lucht in de neus en keel blaast, maar dat is erg belastend.

​Effectieve behandeling Het slapen met een mondbeugel (mandibulair repositie apparaat ofwel MRA) blijkt een effectieve behandelmogelijkheid voor milde en matige slaapapneu. De mondbeugel houdt de onderkaak tijdens het slapen naar voren. Dat voorkomt dat de onderkaak en tong naar achteren zakken en de luchttoevoer ter hoogte van de keel geblokkeerd raakt.

"We hebben nu vastgesteld dat een mondbeugel ook op langere termijn effectief is bij milde en matig ernstige slaapapneu", vertelt Doff. "In het begin kunnen mensen last krijgen van extra speekselvloed, droge mond, pijnlijke kauwspieren en kaakgewrichten. Deze klachten gaan meestal na verloop van tijd weer over."

​Stand gebit verandert
Verder bleek uit het onderzoek van Doff dat langdurig gebruik van een mondbeugel de stand en positie van de tanden en kiezen iets kan veranderen. “Het is daarom belangrijk dat de mondbeugel wordt gemaakt door een tandarts die geschoold is in tandheelkundige slaapgeneeskunde,” aldus Doff. "Ook is regelmatige controle nodig van het gebit en van het effect van de behandeling."

Bron 
  • UMCG