Helft Nederlandse vrouwen heeft poepklachten

Ontlastingsproblemen nog steeds taboe

Getty Images

Zo'n 53 procent van de Nederlandse vrouwen heeft regelmatig problemen met poepen. Een op de vijf Nederlanders ervaart pijn doordat poepen niet lukt. Maar erover praten? Liever niet. Ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) kent poepschaamte en durft niet over ontlastingsproblemen te praten. Als er al over gepraat wordt, gebeurt dit hoofdzakelijk met de partner. Maar niet of nauwelijks met vrienden of familie. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het onderwerp beter bespreekbaar moet zijn (59 procent).

Dat blijkt uit onderzoek door PanelWizard onder ruim 2000 volwassen Nederlanders. Twee op de vijf Nederlanders geven aan weleens te praten over hun ontlasting (43 procent), maar 28 procent van de Nederlanders durft het onderwerp niet aan te kaarten. Ze schamen zich, of vinden het ongepast of vies om over poep te praten. Als er al over poepen gepraat wordt, dan kiezen de meesten ervoor om het gesprek aan te gaan met hun partner (82 procent). Opvallend is dat mannen meer moeite hebben om het over poepen te hebben dan vrouwen. Zo bespreekt de helft van de mannen (51 procent) het onderwerp met enige regelmaat met hun partner (vs. 64 procent van de vrouwen), en slechts 12 procent van de mannen praat weleens over poep met familie (vs. 21 procent van de vrouwen). Een kwart van de Nederlanders brengt het onderwerp weleens ter sprake bij de huisarts.

Pijn door problemen met de stoelgang

Twee op de vijf Nederlanders (43 procent) hebben met enige regelmaat problemen met poepen. Vooral vrouwen hebben hiermee te maken (53 procent versus 33 procent van de mannen). 15 procent van de Nederlanders heeft zelfs regelmatig of altijd problemen met hun stoelgang. Het meest voorkomende probleem is dat het niet lukt, oftewel obstipatie. Ruim een achste van de Nederlanders moet weleens meerdere keren per dag naar de wc voordat het lukt om te poepen. Daarnaast ondervindt bijna een kwart van de Nederlanders lichamelijke ongemakken (zoals pijn), doordat het niet lukt om te poepen. Een kleinere groep (13 procent) heeft last van het tegenovergestelde: zij willen niet poepen, maar kunnen het niet tegenhouden (ontlastingsincontinentie). Ook hebben twee op de vijf Nederlanders meer moeite met hun ontlasting als ze op reis zijn. De meeste Nederlanders (89 procent) denken dat ze het zouden herkennen als hun ontlasting ongezond is. Een meerderheid (63 procent) geeft aan dat ze in dat geval naar de huisarts zouden gaan. 

Poepen met je smartphone

We praten niet over poep, maar twee derde van de Nederlanders (65 procent) kondigt het weleens aan als ze naar de wc gaan voor een nummer 2. Gaat de wc-deur dicht als Nederlanders gaan poepen? Altijd, aldus 76 procent van de Nederlanders. Vooral mannen houden de deuren gesloten (80 procent). De helft van de Nederlanders doet er minder dan 5 minuten over om te poepen. Een iets kleinere groep (39 procent) doet er 5 tot 10 minuten over, en 10 procent van de Nederlanders heeft minimaal 10 minuten nodig. Tijdens het poepen gebruikt ruim de helft van de Nederlanders weleens hun smartphone, leest meer dan een kwart af en toe een krant, boek of tijdschrift en luistert 14 procent weleens naar muziek. 

Poep analyseren

Is de klus geklaard? Dan kijkt een meerderheid van de Nederlanders (68 procent) regelmatig of altijd naar hun poep voordat ze doortrekken. Waarom? Vooral om te kijken of het er goed uitziet, of het er anders uitziet dan normaal, om te checken of er geen bloed bij zit, of om te zien hoeveel het is.

Lees ook: Ontlasting: wat zegt de kleur


 Buiten de deur poepen lastig

Voor de meeste Nederlanders voelt goed poepen als een opluchting. Maar we doen het bij voorkeur thuis, op onze eigen wc. Vier van de tien Nederlanders vinden het ronduit lastig om ergens anders te poepen. Slechts een derde van de Nederlanders kan overal ontspannen poepen. Een grote meerderheid van de Nederlanders (64 procent) vindt dat er te weinig toiletten zijn op openbare plekken. Een kwart van de Nederlanders geeft aan dat ze minder snel op pad gaan als ze weten dat er ter plekke geen wc is.

 'Praat poep met me'

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Coloplast, maker van van medische hulpmiddelen voor ontlastingsproblemen. Het bedrijf lanceert vandaag de campagne 'Praat poep met me' om mensen te bewegen hun ontlastingsproblemen eerder met de huisarts bespreken en samen proberen op te lossen,

 

Auteur