Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 28 juli 2017

Ontlasting: wat zegt de kleur?

Bloed in je poep of groene ontlasting

Een gezonde ontlasting heeft een lichtbruine kleur, een beetje pindakaasachtig. Maar soms heeft de poep een afwijkende kleur. Dit kan door de voeding komen, of te maken hebben met geneesmiddelengebruik. Wat zegt de kleur van je ontlasting en wanneer moet je naar de dokter?

Ontlasting (feces of faeces) bestaat voor het grootste deel uit water, onverteerde voedselresten en bacteriën. Vorm en kleur van de ontlasting kunnen per persoon, per dag verschillen.

Normale ontlasting

De kleur van de ontlasting varieert onder normale omstandigheden van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (de kleur van chocoladepasta). Donkerbruine ontlasting betekent dat deze iets langer in het lichaam is gebleven. De bruine kleur ontstaat door de omzetting van bilirubine in de dunne darm. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, het stofje dat rode bloedcellen hun kleur geeft.

Soms heeft de ontlasting een afwijkende kleur. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door eten van bijvoorbeeld bietjes (rood) of andere voedingsmiddelen. Ook het slikken van bijvoorbeeld voedingssupplementen of geneesmiddelengebruik kan van invloed zijn op de kleur van je ontlasting. Wanneer de kleur van je ontlasting plotseling verandert - en je denkt dat het niet aan bovenstaande kan liggen - is het belangrijk contact op te nemen met de huisarts.

Witte of grijze ontlasting

Wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit krijgt deze een lichte, grijze kleur (stopverffaeces). Dit kan veroorzaakt worden door een gebrekkige afbraak van bilirubine of een afsluiting van de galwegen. Heeft je ontlasting deze kleur, raadpleeg dan je huisarts.

Gele en groene ontlasting

Het eten van groene bladgroente kan vanwege het bladgroen (chlorofyl) voor een andere kleur zorgen. Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook andere redenen hebben zoals een maag-darm infectie (salmonella bijvoorbeeld), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik (vaak gelige ontlasting), laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties zoals coeliakie.

Daarom is het bij gele of groene ontlasting die niet met bepaalde voedingsmiddelen te maken heeft, altijd verstandig even langs je huisarts te gaan. Een uitzondering hierop zijn overigens zuigelingen die borstvoeding krijgen. Hiervan is de ontlasting ook groengeel.

Rode en zwarte ontlasting

Voedingsmiddelen zoals rode kool en bietjes of voedingssupplementen met (veel) ijzer kunnen voor een rode tot zwarte ontlasting zorgen. Ook bepaalde diarreeremmers op basis van actieve kool kunnen zwarte ontlasting geven.

Bloed in de ontlasting

Een andere oorzaak van roodzwarte ontlasting kan de aanwezigheid van bloed zijn. Helder bloed is vaak afkomstig van kleine wondjes of aambeien in de laatste deel van het maag-darmkanaal of de anus. Wanneer bloed uit hoger gelegen delen van het maagdarmkanaal komt - en dus wordt verteerd - wordt het zwart.

Het is erg lastig om met het blote oog bloed in de ontlasting te herkennen. Om na te gaan of ontlasting bloed bevat is een laboratoriumtest vaak noodzakelijk. Denk je dat je bloed ziet, neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook wanneer je ontlasting zwart is en sterk ruikt. Ook hierbij vormen zuigelingen een uitzondering: bij pasgeborenen is de eerste ontlasting (meconium) ook zwart.

Rode streep

Rode streep: Een rode streep bij de ontlasting kan voorkomen als er een aambei bloedt of een scheurtje in de anus ervoor zorgt dat tijdens de ontlasting een bloedvaatje gaat lekken.

Witte puntjes

Witte puntjes kunnen voorkomen als er wormen (aarsmaden) of wormfragmenten meekomen met de ontlasting. In dat geval is een wormenkuur aan te raden. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

12 Comments

Door Tinus (niet gecontroleerd) op zo, 06/18/2017 - 14:00

Noteer eens een week of maand wat je eet en drinkt en ga daarmee naar de huisarts/specialist

Door Corina (niet gecontroleerd) op wo, 05/03/2017 - 20:29

Heb je weleens gedacht aan melk intolerantie of voedselallergie

Door Jopie (niet gecontroleerd) op vr, 04/28/2017 - 19:15

Ik heb lichtbruine ontlasting met donkerbruine strepen erdoorheen. Niet echt zwart maar wel duidelijk kleurverschil..
Verder geen klachten. Wat kan dit zijn?

Door Beuk (niet gecontroleerd) op ma, 04/10/2017 - 10:32

Ben boven 75 jaar. Zonet geopereerd .had darmkanker
LET OP DE KLEUR VAN JE POEP.

Door hoer (niet gecontroleerd) op zo, 03/19/2017 - 12:19

bel me ik heb last van iets anders het is lang en hardt en het tikt je maag aan

Door Max (niet gecontroleerd) op ma, 03/13/2017 - 15:13

Ik heb op zaterdag avond een wild feest gehouden en veel gedronken, sinds toen heb ik tot nu toe al 2 dagen op rij zwarte ontlasting. wat betekent dit?

Door arjen de haan (niet gecontroleerd) op do, 03/02/2017 - 20:26

Nigel, zwarte ontlasting kan vanuit maag of darmen komen. gezien dit zwart is kan het gaan om een maagzweer of zweer in de dunne of dikke darm. Een bloeding dus in een van deze gebieden. Ga naar de huisarts.;Je moet hier niet mee blijven rondlopen. laat je niet afschepen. Kom in actie.

Door arjen de haan (niet gecontroleerd) op zo, 02/26/2017 - 11:40

Ik heb al 2 dagen heel lichtbruine ontlasting en niet stevig. De laatste maanden is het zowiezo wisselend van diaree naar normale donkerbruine stoelgang. Een ontlastingcheck 2 maand terug leverde niets bijzonders op Ik had geen helibactor pylori(maagbacterie). De laatste 3 weken moet ik ook opboeren,heb soms oprispingen, laat stinkwinden,heb al langere periode opgezette buik en hoor darmen rommelen. Heb ook een slokdarm-maag-twaalfvingerigedarm onderzoek(gastropie) gehad maar ook hier alles ok, op een breukje(hernia in maag na). Dit was volgens internist niets en kwam vaker voor. Wel vreemd dat ik een maand later ineens opboeren moet etc. Dit heb ik nog nooit gehad. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen maanden niet goed geslapen heb door toch wel onbewuste spanning. Ik ben 42 en je hoort tegenwoordig zo veel over mensen die jong kanker krijgen. Ik dacht al aan mijn alvleesklier of dunne darm.
Hoe komt het dat ontlasting zo lichtgekleurd is en als ik mijn achterwerk afveeg het toiletpapier telkens geel kleurt. Ik dacht al aan gal. Dit heb ik huisarts ook al maanden terug verteld toen kleur ontlasting gewoon bruin was maar niet stonk naar 'stront'. De geur was toe sterk gallig-zuur. Volgens huisarts is er niets en ben ik mezelf gek aan het maken. Gedeeltelijk geef ik toe dat dit ook in mijn aard zit, maar ik heb me altijd goed gevoeld. Ben momenteel niet lusteloos en val ook (nog) niet af. Ook mijn eetlust is goed. Had vannacht en de nacht ervoor wel het gevoel dat mijn buik vol zat en er eten omhoog kwam. Weer 2 onderbroken klotenachten! Ik was net bezig uit deze visuele cirkel te breken met pijn en moeite, en nu bam dit weer. Ik heb al bloedonderzoek gehad bij internist. Kwam ook niets uit: leverwaarden, dikke darm,prostaat en nieren goed. Maar hij kon niet de alvleesklier/galwegen bekijken. En dit is dus net het gebied waar het na mijn gevoel niet lekker loopt. Weet iemand wat het kan betelenen als ontlasting zo lichtbruin is(lhelft lichter als pindakaas en geel bij het afvegen). Waarom word er niet gewoon naar mij geluisterd waar ik mee zit. De dokter wil me niet meer helpen, maar morgen sta ik weer bij hem. Ik weet ook wel dat zulke onderzoeken geld kosten en daardoor zorgkosten o.a. stijgen maar ik wil gewoon weten wat er misschien loos is.

Door Nigel (niet gecontroleerd) op di, 01/31/2017 - 08:22

Hey, Ik heb al 3dagen lang zwarte ontlasting en meestal krijg ik bij mijn anus een pijn gevoel wat kan dit betekenen?

Door Jozef Huisman (niet gecontroleerd) op do, 01/12/2017 - 11:13

Als ik rode wijn heb gedronken heb ik de volgende dag groene ontlasting. Ook als het maar 2 glaasjes waren.