Top 5 sportvitamines

Getty Images

Vitamines zijn voor iedere sporter van belang. Of je nu topsporter bent of niet. De top 5 van sportvitamines en mineralen.

1. Vitamine D

Vitamine D is van belang voor de spieren. Deze vitamine, die vooral in vette vis zit en die we aanmaken uit zonlicht, zorgt onder meer voor snelheid. Beetje pech voor de Olympische wintersporters: uit onderzoek blijkt dat sporters juist in de zomer hun beste sportprestatie neerzetten. Dan is het vitamine D-gehalte in het lichaam namelijk het hoogst. Extra vitamine D kan de prestaties verbeteren bij sporters met een tekort. Vitamine D speelt ook een rol bij blessures. schaatsers en skiërs kunnen hard vallen. En het innemen van voldoende vitamine D kan het risico op botbreuken verminderen.

2. Magnesium

Een veelgehoorde klacht bij sporters is kramp in de spieren. Dat kan komen door een tekort aan het mineraal magnesium. Dat zorgt namelijk voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Sporters met spierkrampen kunnen baat hebben bij een supplement met extra magnesium. Let op de veilige dosis: van 250 milligram per dag.

3. Vitamine C

Vitamine C is de bekendste weerstandvitamine. Matige beweging zorgt ervoor dat de weerstand beter wordt. Maar intensief sporten heeft juist een omgekeerd effect: het immuunsysteem, oftewel de weerstand, wordt erdoor verzwakt omdat topsport veel van het lichaam vraagt. Daardoor kunnen topsporters eerder ziek worden. Nicolien Sauerbreij moet er niet aan denken om op de dag van de finale met de griep in bed liggen. Verschillende onderzoeken geven aanwijzingen dat vitamine C zorgt dat er minder infecties voorkomen bij sporters. Nog een prettige bijkomstigheid is dat extra vitamine C spierpijn en spierschade vermindert. Extra vitamine C heeft mogelijk ook invloed op de sportprestatie, als de sporter niet voldoende vitamine C uit de voeding haalt.

4. Vitamine B1

Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je nodig hebt. Ook de behoefte aan B-vitamines neemt dan toe, want B-vitamines zijn nodig voor een goede energiehuishouding. Eet je als sporter niet voldoende of te eenzijdig, dan loop je het risico op een tekort aan B-vitamines. Uit onderzoek blijkt dat dit effect heeft op de fysieke capaciteit. Vooral kunstrijders, die naast intensief sporten ook nog eens op gewicht moeten blijven, lopen risico op een tekort. Onderzoek laat ook zien dat sporters die extra vitamine B1 namen, na inspanning minder vermoeidheidsklachten hadden.

5. Natrium

Sporters zweten. Vooral duursporters kunnen hierdoor in de problemen komen. Ze kunnen namelijk een tekort krijgen aan het mineraal natrium, dat we kennen als onderdeel van keukenzout. Drinken is de oplossing. Sporters kunnen het beste kiezen voor een isotone drank met koolhydraten en natrium (en andere belangrijke stoffen). Tijdens duursport heb je per uur minimaal een halve liter vocht nodig, maar daarin mineralen, zoals natrium.

Multivitamine

Een gezonde basisvoeding is voor iedereen belangrijk. Voor de Olympische sporters, maar ook voor recreatieve sporters.  Heb je daarnaast een aanvulling nodig? Kies dan voor de allrounder onder de vitamines: een normaalgedoseerde multivitamine. Daarmee zorg je dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt en optimaal presteert. Op weg naar Rio 2016. Het kan nog!

Auteur 
Bron 
  • Vitamine Informatie Bureau