Besparen op energieverbruik: zo blijft het veilig én gezond

Zalm bakken in koekenpan
Getty Images

De kosten van gezonde voeding en de energiekosten zijn enorm gestegen. Kan ik de koelkast of vriezer uit zetten om geld te besparen? En wat kan ik verder nog doen om op een veilige manier de kosten te drukken?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Uit Brits onderzoek blijkt dat een groot aantal mensen in het Verenigd Koninkrijk de koelkast of de vriezer uitzet om energie te besparen. Dat is zeker geen goed idee. Dit kan de kans op een voedselinfectie vergroten. Zeker bij mensen die gevoeliger zijn voor het krijgen van een voedselinfectie of waarbij de gevolgen ernstiger kunnen zijn zoals bij ouderen, jonge kinderen, zwangeren en  mensen met een verminderde weerstand. Wat kun je wel doen om geld te besparen op een veilige manier?

Enkele veiligheidstips die helpen bij het besparen


1. Houd je koelkast op 4 graden

Daarmee verminder je de kans op uitgroei van ziekmakende bacteriën en zorg je ervoor dat producten langer goed blijven. Producten bederven minder snel, waardoor je minder snel producten hoeft weg te gooien.

2. Ontdooi de vriezer

Door aanvriezen kan ijs in de vriezer ontstaan. Hierdoor werkt het apparaat minder goed en verbruikt het meer energie.

3. Let op het verschil tussen THT en TGT

Let op het verschil tussen Ten Minste Houdbaar Tot en Te Gebruiken Tot Eet producten met een Te Gebruiken Tot-datum (TGT), zoals rauw vlees, vis, gekoelde maaltijdsalades of vleeswaren op voor of op de datum. Na deze datum kunnen ziekmakende bacteriën te veel zijn uitgegroeid tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Lukt het niet om het op te eten? Vries het dan voor of uiterlijk op de TGT-datum in. Producten met een Ten Minste Houdbaar Tot-datum (THT), zoals een pak melk of kaas, kun je vaak nog prima wat langer bewaren dan de aangegeven datum. Kijk, ruik en proef of het nog goed is.

4. Verhit bederfelijke producten voldoende

In rauw vlees, vis, of schaaldieren kunnen ziekmakende bacteriën voorkomen. Bespaar niet op het verhitten van dit soort producten, maar verhit ze altijd door en door. Dit geldt ook voor het opwarmen van kliekjes. Door het deksel op de pan te doen kun je wel energie besparen en is het sneller gaar.

5. Gebruik van de magnetron

Koken of opwarmen in de magnetron is ook een energiezuinige manier. Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht. Zelfs bij een draaiplaat kan dit gebeuren. Daardoor is bij grote hoeveelheden en onregelmatig gevormde gerechten en kliekjes de kans op koude plekken groot. Op de koude plekken worden eventuele ziekmakende bacteriën niet gedood. Door tussendoor te roeren of kleine stukken te verwarmen wordt een gerecht wel gelijkmatig verwarmd en gaan ziekteverwekkers dood.

Lees meer over veilig besparen op de website van het Voedingscentrum.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.