Granenmelk: zuivelvrij drinken

Rijstmelk, havermelk of speltmelk

Getty Images

Café latte of havermoutpap? Dat maak je tegenwoordig óók met dranken op plantaardige basis. En dan is er meer keuze dan sojamelk. Want ook van granen kun je de lekkerste drinks maken.

Allereerst: in de volksmond wordt gesproken over rijstmelk of havermelk, maar officieel mag dat niet. De term 'melk'  is beschermd en mag alleen gebruikt worden als melk van een dier (koe of geit meestal) komt. Op de pakken staat daarom altijd iets van 'drink' staan. Toch zullen we in dit artikel vooral over melk spreken. 

Granen zijn wel minder eiwitrijk dan bijvoorbeeld sojabonen of noten, waar ook drinks van worden gemaakt. De granendranken bevatten dus minder eiwit en juist wat meer koolhydraten dan sojadrinks of notendranken als amandeldrink en hazelnootdrink.

Rijstmelk

Rijst is het volksvoedsel voor zeer veel mensen ter wereld. Waarschijnlijk zullen Aziaten daarom een tikje vreemd opkijken als ze weten dat er hier een drank van wordt gemaakt. Het gaat bij rijstmelk om een basisrecept van water en rijstextract. Daaraan wordt soms zonnebloemolie, suikers, hulpstoffen, calcium en vitamines toegevoegd. 

Rijstmelk is mooi wit van kleur en heeft een vrij neutrale, frisse smaak. Opvallend: aan veel plantaardige drinks wordt vitamine B2 toegevoegd, omdat dat vitamine ook in melk van nature voorkomt. Maar niet aan rijstdrink! Vitamine B2 geeft de drink namelijk een gelige kleur, en dat wordt door de consument niet gewaardeerd. Rijstmelk is in de meeste supermarkten en in natuurvoedingswinkels te koop.

Havermelk

In diezelfde winkels vind je ook havermelk. Nu heeft havermout een goed gezondheidsimago, dus ook deze drink wordt steeds populairder. Haver is van nature glutenvrij, maar komt tijdens transport en verwerking vaak wel in contact met andere granen als tarwe. Een glutenvrij-garantie valt voor haver nauwelijks te geven en daarom staat het ook op de meeste pakken niet vermeld. De smaak is vrij neutraal, vandaar dat vaak een aroma wordt toegevoegd.

Speltmelk

Nu spelt populairder is dan ooit, kan het natuurlijk niet uitblijven: de speltdrink of speltmelk. Gemaakt van water, spelt, wat zonnebloemolie en een snufje zeezout. Spelt is een variant van tarwe, die wat minder gluten bevat en die vaak beter wordt verdragen door mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Heel geschikt voor het bakken van pannenkoeken en voor smoothies.

Veel varianten

Kies de drink die bij je past, want er is keuze genoeg. Wil je echt een pure smaak, of val je toch wel voor een beetje zoet? Hou je van neutraal of mag er bijvoorbeeld wel een licht vanille- of kokosaroma in je melk zitten? Of moet de drink het liefst smaken naar chocolade? Er zijn in de (natuurvoedings)winkel ook drinks te koop met een mix van ingrediënten, zoals amandel-rijst, kokos-rijst of granen-soja. Het is een kwestie van uitproberen en proeven voordat je de drink hebt die het best bij jouw smaak past.

Voedingswaarde per glas van 150 ml

Drankschema
Gezondheidsnet