Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

PDS, Crohn, colitis en andere darmklachten

Obstipatie of bloed in de ontlasting?

Pijnlijke darmen, een opgeblazen buik en winderigheid. Eén op de tien mensen heeft er last van. Hoe vervelend het ook is, patiënten moeten ermee leren leven. Maar pas op dat de klachten niet te vaak voorkomen, want dan kan er wel eens meer aan de hand zijn.

Darmen. Het zijn organen met een belangrijke functie voor mens en dier. De vertering van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het verwerken van afvalstoffen, alles vindt plaats in de darmen. Helaas doen de meterslange linten hun werk niet altijd even soepel. Vaak gaat het om pijnlijke darmen, ontstekingen, een opgeblazen buik en winderigheid.

Spastische darm of PDS

Sommige mensen kunnen niet goed tegen melkproducten, zij hebben een lactose-intolerantie. Maar als de klachten vaker voorkomen of verergeren naar buikpijn, verstoppingen, diarree en vermoeiheid, is er misschien meer aan de hand. Spastische darm bijvoorbeeld, ook wel prikkelbare darm syndroom (PDS) of spastische colon genoemd.

De darmen, de dikke darm in het bijzonder, zijn dan erg gevoelig. De klachten beginnen vaak tussen het twintigste en dertigste levensjaar en vrouwen hebben er opvallend vaker last van dan mannen. De klachten verschillen van persoon tot persoon. Zeurende en stekende pijn, krampen in de buik en/of diarree afgewisseld met obstipatie.

Ziekte van Crohn

Het kan ook erger. Darmen kunnen chronisch ontstoken zijn en dat wordt Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd. Met de ontsteking komen zweren en bloedingen. Zit de ontsteking alleen in de dikke darm, dan is er sprake van colitis ulcerosa. Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking vaak in de overgang van de dikke naar de dunne darm. In sommige gevallen komt de ontsteking zelfs in het hele spijsverteringskanaal van mond tot anus voor. Als de ontsteking niet wordt behandeld, leidt dat zowel bij colitis ulcerosa als bij de ziekte van Crohn tot bloedingen, vernauwingen en abcessen. Bovendien kunnen er fistels optreden: ontstekingen tussen de darmen en andere organen, zoals de blaas en de vagina en tussen de darmen en de huid rond de anus.

Colonoscopie

Over de oorzaken van IBD is nog weinig bekend. Waarschijnlijk is er een genetische oorzaak, waarbij de darm heftig reageert op iets uit de darminhoud dat in principe onschuldig is. De ziekte begint net als IBS doorgaans tussen het twintigste en dertigste levensjaar.

Om het verschil met PDS vast te stellen, kan er een colonoscopie worden uitgevoerd. Het verschil kan ook met andere technieken worden vastgesteld, zoals met een camerapil/videocapsule of foto van de darm met bariumpap. Eventueel kan er nog maag- en bloedonderzoek worden gedaan, voordat er een conclusie wordt getrokken.

Behandeling

IBS is niet te behandelen, patiënten moeten er maar mee leren leven. Er zijn wel medicijnen om de darmkrampen te verminderen. En er zijn (gelukkig) ook medicijnen tegen diarree en verstopping, en er zijn antidepressiva die bij sommige mensen de pijn kunnen verminderen. Ook IBD is niet te behandelen, alleen te onderdrukken. Dat gebeurt met lichte medicijnen. Als dat niet helpt, worden ze steeds zwaarder totdat er medicijnen worden gebruikt die de afweerreactie van het lichaam onderdrukken. De laatste jaren zijn er echter ook biologische geneesmiddelen ontwikkeld. Ze bevatten antilichamen tegen de stoffen die vrijkomen door de ontsteking. Het inbrengen van de antilichamen gebeurt iedere 8 tot 12 weken met een infuus.

Eten

Zorg voor gezond en gevarieerd eten en eet niets dat de darmen slecht verdragen. Let op met koffie en alles dat gasvorming in de hand werkt: koolzuurhoudende dranken, kool, bonen en uien. Fruit kan geen kwaad, tenzij je overgevoelig bent voor fructose. Voor anderen is het aan te raden fruit op de lege maag te eten en dus niet na een maaltijd in verband met extra gasvorming en darmklachten. Eet rustig en praat daarbij zo min mogelijk om te voorkomen dat er lucht mee naar binnen komt. Blijf gewoon drinken.

Vezels

Zorg verder voor een regelmatige stoelgang: ga iedere dag op hetzelfde moment naar het toilet en neem er de tijd voor. Pas op met stress. Het eten van vezels ten slotte is een lastige. Oplosbare vezels (met name in groente en fruit) zijn goed bij PDS, terwijl onoplosbare vezels (met name in volkoren producten) extra prikkeling en klachten kunnen geven. Dat geldt niet voor iedereen met PDS en uiteraard heeft ieder mens voor een goede darmwerking beide soorten vezels nodig. Vezels, met name oplosbare, kunnen helaas wel extra gasvorming veroorzaken als de darmen er nog niet aan gewend zijn.

Verder zijn bepaalde probiotica veelbelovend bij PDS en IBD, maar hun effecten moeten nog verder bewezen worden. Voor alle adviezen geldt dat er niet direct resultaat verwacht mag worden. Meestal nemen de klachten de eerste twee weken zelfs toe. Een probeerperiode van twee maanden is vaak nodig om in te schatten of een advies zinvol is.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Annemieke (niet gecontroleerd) op za, 06/03/2017 - 13:30

Dank voor de tip, ik heb ook last van artrose, en ik zag dat ik daar ook baat bij heb. Inmiddels ben ik zover dat ik het ga bestellen. Van geneesmiddelen gebruik ben ik geen voorstander, dit is volgens de site een voedingssupplement.
Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat Noni mij gaat helpen, al is het maar 50%, dan zal ik al heel erg blij zijn.

Door Wim (niet gecontroleerd) op za, 06/03/2017 - 13:24

Wat een vervelende aandoening is het toch.
Las over Noni op dit gezondheidsnet, iets om te proberen, zal niet binnen een maand helpen, maar wie weet.

Veel sterkte met je aandoening die het leven zo negatief beïnvloed

Door anca (niet gecontroleerd) op di, 04/25/2017 - 07:44

Wist je dat hypnotherapie helpt bij PDS. Veel maag-, lever-, darm artsen sturen mensen met PDS door naar een speciaal hiervoor opgeleide PDS-hypnotherapeut. Uit onderzoek blijkt dat 80 - 100% van de klachten kan verdwijnen. In ieder geval wordt de kwaliteit van leven veel beter.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten via de aanvullende verzekering.

Door José (niet gecontroleerd) op di, 02/28/2017 - 10:50

Klopt, gebruik nu de Noni en begint rustiger te worden in mijn buik. Zal ik dan toch baat bij Noni hebben? Ik doe ongeveer een maand met een liter Noni.

Kom later terug op de Noni.

Groetjes van José

Door Maureenbrasker (niet gecontroleerd) op vr, 02/24/2017 - 17:25

ik leef al buiten de koelkast dus op kamertemperatuur leven zoals lauwe sla rauwkost houdbare optimel zure yoghurt thee lauwe sappen ondanks dat ik zo leef heb ik toch slechte stoelgang waar ligt het aan

Door Magda (niet gecontroleerd) op wo, 01/18/2017 - 13:17

Zit in depressie na dood van mijn man. Mijn neefje heeft die darmziekte, gaat goed met hem. Hij liet mij deze site zien, ik zat zo diep, ik schrik van mezelf als ik terugkijk.
Psycholoog heb ik weinig aan. Wist al van deze site, en heb af en toe mail contact over hoe het met mij gaat, beter? Nou zeg maar stukken beter.
Ik hoop dat anderen mijn ervaring leest.
O voor ik het vergeet: noni-nederland.nl is naam website op internet, hij is arts

Door Martin (niet gecontroleerd) op do, 11/03/2016 - 13:30

Het helpt in ieder geval om in een natuurlijke houding te poepen: gehurkt. Op www.nosweat.nl/toiletkruk lees je meer.

Door Buikwindje (niet gecontroleerd) op vr, 06/19/2015 - 21:39

Ik heb gelukkig geen chron maar moet geopereerd worden aan de poliep in me anus en ook aan de mariske( skintags een soort flap in de huid rond de anus! Het lastige hiervan is de verstoppingen die ik door staat en dan wel een week voor me operatie! Gelukkig kreeg ik van me huisarts een drankje om te laxeren! Toch duurt het wel 3 dagen voor ik van de pijn af ben! Continu voel ik drang om te drukken maar het doet behoorlijk pijn!

Door maria (niet gecontroleerd) op wo, 03/11/2015 - 14:18

hallo mijn naam is maria en heb pds ik gebruik sinds 2 weken molkosan fruit van a vogel ondersteunt de spijsvertering en is lactosevrij en caloriearm,ik heb er heel veel baad bij ik heb elke dag ontlasting mijn opgezette buik en dat opgeblazen gevoel is heel sterk vemindert ik zit ook veel lekkerder in mijn vel.