Kinderen snoepen meer dan ouders denken

Getty Images

AMSTERDAM - Kinderen snoepen twee keer zo vaak als hun ouders denken. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinitiatief JOGG.

Kinderen snoepen en snacken veel meer dan hun ouders denken, zo schrijft dagblad Metro. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend ouders van kinderen van 4 tot 16 jaar en kinderen van 12 tot 16 jaar in opdracht van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), uitgevoerd door Gfk.

​Meer snoep
Kinderen pakken twee keer zo vaak zelf iets te snoepen als de ouders denken. Daarbij zegt een derde van de kinderen meerdere malen per dag iets te snoepen, terwijl maar een kwart van de ouders denkt dat hun kinderen meerdere malen per dag snoepen. Ria van Dijk, diëtiste voor JOGG, is niet verbaasd: "Ouders hebben geen idee hoeveel ranja en snoep er bij hun kinderen naar binnen gaat."

​Ongezonde ouders
Van Dijk ziet de oorzaak van het snoepen vooral in de gemakkelijke verkrijgbaarheid. "Als kinderen overal maar snoep kunnen krijgen, dan zit er geen rem op." Daarnaast speelt een gezonde avondmaaltijd een belangrijke rol. "Er komen kinderen bij mij op consult die maar één keer per week een gezonde warme maaltijd krijgen", zegt ze. "Als ouders al niet supergezond eten, eten hun kinderen nog ongezonder. Alle ongezonde dingen die ze op school eten, komen er bovenop."

​Buitenshuis snacken
En dat kinderen buitenshuis ook nog snacken, blijkt uit de besteding van het zakgeld. 57 procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar geeft aan zakgeld te besteden aan snoep, snacks en frisdrank buitenshuis. De snoep- en frisdrankautomaten zijn de ouders (40 procent) dan ook een doorn in het oog.

​Gezondere omgeving
Ouders hebben behoefte aan een gezondere omgeving voor hun kinderen, blijkt uit het onderzoek. Een op de vijf ouders vindt dat hun kinderen te gemakkelijk aan ongezonde voeding kunnen komen. Maar ook de ouders zelf kunnen vaak nog wat leren, meent Van Dijk. "Sommige ouders onderkennen niet hoe belangrijk gezonde basisvoeding is. Ze hebben het beste met hun kroost voor, maar soms hebben ze de handvatten niet om hun kind een gezonde leefstijl aan te leren", zegt Van Dijk. "Die geef ik ze dan, stap voor stap."

Bron 
  • Metro