Welke snacks zijn gezond voor kinderen?

Getty Images

Wat kan ik mijn dochter van 5 jaar nu het beste meegeven als tussendoortje om te eten en drinken op school? Ik hoorde laatst dat kinderkoekjes eigenlijk niet zo verantwoord zijn, klopt dit?

Mevr. Meijer

Hilke Robijn, medisch socioloog

Een gezond en verantwoord voedingspatroon begint met drie hoofdmaaltijden en twee keer een tussendoortje. In een gezond voedingspatroon is dus plaats voor tussendoortjes, maar niet te veel! Omdat in snoep en snacks veel suikers en vetten zitten en daardoor veel calorieën moet je proberen zeer matig te zijn met tussendoortjes, ook in de weekenden.

Begin de dag goed!

Belangrijk voor een gezond voedingspatroon van je kind is dat je samen ontbijt aan tafel. Door niet te ontbijten, stuur je je kind met een lege maag naar school en kan het zich vervelend voelen door hoofdpijn, concentratieproblemen en een gevoel dat het niet vooruit te branden is. Al dit soort 'je-niet-goed-voelen' vertaalt zich in willen eten en snoepen.

Zonder ontbijt gaat je kind meer snacken en krijgt het veel suikers en vetten binnen die je kind dik maken. Het zal lunch willen overslaan, omdat het geen trek meer heeft. Zo ontstaat dus een verkeerd voedingspatroon met alleen maar tussendoortjes en geen zin meer in hoofdmaaltijden. Het gevecht aan tafel is begonnen.

Een goed ontbijt geeft een goede start van de dag. Daardoor heb je minder zin in een tussendoortje. Door goed te ontbijten, heb je in de loop van de ochtend gewoon minder trek. Je kunt het prima volhouden tot aan de lunch.

Andere tussendoortjes

Een belangrijk punt blijft dat het een 'natuurlijk gegeven' is dat ieder kind met een tussendoortje op school komt. Geef je je kind niets mee, dan kan hij of zij in een vervelende positie komen te zitten. Deze sociale invloeden zijn moeilijk om mee om te gaan. Want erbij horen is ook belangrijk.

Een gezond tussendoortje kan bijvoorbeeld fruit, stukjes komkommer of kleine tomaatjes zijn. Geef fruit geschild of gewassen in een plastic bakje mee, het ontbreekt de kinderen vaak aan zin en tijd om dit zelf te doen. Of geef een tussendoortje met minder vet en suiker, zoals een rijstwafel, minikrentenbol, plakje ontbijtkoek of kinderkoekje. Let bij de kinderkoekjes op de totale calorieën per koekje, deze kunnen flink variëren. En geef ze niet de hele verpakking mee. Vaak zijn deze koeken per 2 of 3 verpakt, maar dat is veel te veel als tussendoortje.

Valkuilen zijn ook de kinderdrinkpakjes die boordevol suikers zitten. Kinderen hebben voldoende vocht nodig, maar zoek naar goede alternatieven zoals magere of halfvolle (school)melk, karnemelk, yoghurtdrank (light) of water. Liever pure melk, yoghurt of karnemelk meegeven dan de kant-en-klare pakjes.

Rolmodel

Als je steun kunt vinden bij andere ouders of de school, is dit zeker aan te raden. Als iedereen de gezondere keuzes gaat maken die ook net zo lekker en smakelijk zijn, dan pas gaat er echt iets veranderen. Er zouden ook afspraken over fruit eten gemaakt kunnen worden door de school met de ouders en andersom. Bijvoorbeeld twee keer per week fruit.

Kinderen zien andere kinderen én de leerkrachten fruit eten. En dat doet eten. Bovendien krijgen de kleuters de smaak te pakken, gaan ze het lekker vinden. Zorg ook thuis voor gezonde tussendoortjes en neem deze ook zelf. Gezondheidsopvoeding wordt zo meer dan gewoon kennis overdragen, je zorgt voor gedragsverandering door zelf een rolmodel te vervullen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.