Focaccia met olijven

Getty Images

Heerlijke olijvenfocaccio. Varieer ook eens door er gedroogde tomaten, ansjovis of kaas aan toe te voegen. Dit recept is voldoende voor twee broden.

Bereidingsduur 
Bereiding 25 minuten, voorbereiding 30 minuten, rijzen 2 uur

Ingrediënten

  • 1 portie gewoon brooddeeg
  • 40 g gehalveerde zwarte olijven zonder pit
  • 1 el maïsmeel of polenta
  • 2 el olijfolie
  • 2 el rozemarijn
  • 2 mespuntjes fleur de sel
  • Paar plakjes ham

Bereiding

1. Bereid het brooddeeg in de gebruikelijke verhoudingen en voeg op het einde de olijven toe. Kneed en laat rijzen.

2. Strooi het maismeel uit over 2 bakplaten. Snijd het gerezen deeg doormidden en rol er twee ovale bollen van, ongeveer 20 x 25 cm. Leg ze op de bakplaten. Snijd er nerfvormige inkepingen in en rek uit om de inkepingen te vergroten en de hele plaat te bedekken. Dek af met een schone doek en laat op een warme plek gedurende 30 minuten opnieuw rijzen. Verwarm de oven voor op 240°C (220°C voor een heteluchtoven) en zet een braadslee onderin.

3. Bestrijk de focaccia’s voorzichtig met olijfolie en bestrooi met rozemarijn en fleur de sel. Schuif de bakplaten in de oven en schenk wat water in de braadslee, zodat er stoom vrijkomt. Sluit de deur en bak ongeveer 25 minuten.

4. Laat de focaccia afkoelen en beleg deze eventueel met een plakje ham.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine