Kip in melk met citroen en knoflook

Getty Images

Geïnspireerd op een klassieker van Jamie Oliver

Aantal personen 
4-6
Bereidingsduur 
10 minuten voorbereiden, 90 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kip van 1,5 kilogram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 600 milililter melk
  • 1 bol knoflook, teentjes gepeld en heel gelaten
  • 2 citroenen, schil geraspt, in partjes gesneden
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (gasstand 4).
  2. Bestrooi de kip rondom met flink wat zout en peper.
  3. Verhit de olie in een braadpan of braadslede waar de kip in past, op middelhoog vuur.
  4. Bak de kip in 5 minuten rondom bruin.
  5. Klop de mosterd door de melk, schenk in de pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  6. Leg het deksel iop de pan (of dek af met aluminiumfolie) en bak de kip anderhalf uur in de oven. Bedruip de kip twee of drie keer met het kookvocht. De melk zal gaan schiften, maar maak je geen zorgen: dat hoort zo.
  7. Steek een lange satéprikker in het dikste deel van de kip, zoals de dij. Is het vocht dat eruit loopt helder, dan is de kip gaar. Is het vocht roze, zet de kip dan terug in de oven en probeer later weer.
  8. Snijd de kip in stukken als deze gaar is en dien op, besprenkeld met het kookvocht.

Dit is zo'n beetje het meest eenvoudige eenpansgerecht dat bestaat. Het kan bijna niet mislukken en is geïnspireerd op een klassiek recept van Jamie Oliver. Dien op met aardappelpuree of aardappelen uit de oven en wat eenvoudig gekookte groentes. Het recept komt uit het boek Keukenkastje.

Auteur