woensdag, 29 juni 2022

Boekrecensie: Keukenkastje. Koken uit de voorraadkast

Snel iets verrassends op tafel met de voorraad uit je keukenkastje

Na een dag werken heb je trek, ben je moe en wil je echt niet nog door de hele supermarkt sjouwen met een berg boodschappen. Hoe voorkom je dat? Met een goedgevulde voorraadkast! In het boek 'Keukenkastje' staan verrassende, gemakkelijk te bereiden recepten waarvoor je nog maar twee verse producten hoeft te halen. Ideaal voor drukbezette types die gezond en lekker willen eten.

Koken met dit boek doe je in twee simpele stappen. Eerst breng je de voorraad in je keukenkastjes en koelkast op peil. Volgens O'Sullivan en Reynolds zou je dertig ingrediënten eigenlijk altijd in huis moeten hebben. Tien basisingrediënten, zoals een blik kikkererwten, tomatenblokjes, eieren en pasta en twintig smaakmakers, waaronder mosterd, kaneel en uien. In het boek vind je de hele lijst. Trek er in het weekend even een uurtje vooruit om je kastjes te inventariseren en waar nodig aan te vullen.

Dan volgt stap twee. Bij elk recept heb je namelijk nog twee verse producten nodig. Dat kunnen groenten zijn, maar ook vis, vlees, kaas of kruiden. Hiervoor kun je elke dag even langs de winkel gaan, maar het is ook goed mogelijk om iets meer vooruit te plannen en meer verse spullen voor een paar dagen te kopen. Je hoeft in ieder geval niet na je werk nog met een enorme boodschappentas te slepen, ideaal!

Overzichtelijke recepten

Zowel het boek als de recepten zijn heel overzichtelijk. Elk gerecht bestaat namelijk uit drie onderdelen. Een favoriet basisingrediënt, een paar smaakmakers en de twee verse producten. Elk hoofdstuk in het boek heeft een basisingrediënt als thema. Zo is er een pasta-, rijst- en pindakaashoofdstuk. Bij de recepten is met een winkelwagen-icoon aangegeven wat je nog vers moet kopen.

Sommige gerechten staan in een kwartier op tafel, andere eisen wat meer voorbereiding of wachttijd, maar ze zijn allemaal door iedereen prima te bereiden. De bereidingswijze is helder. Volg de stappen en het kan niet mislukken. Een leuke extra is dat de auteurs ook tips geven over wat je met overgebleven kliekjes kunt doen, wat er in te vriezen is en hoe je je eigen variaties kunt maken. Het boek leent zich sowieso goed voor variëren. Heb je de recepten eenmaal een beetje in de vingers, vervang een basisingrediënt of vers product dan gewoon eens door iets wat er op lijkt en je hebt weer een nieuwe smakelijke versie op tafel staan.

Van Midden-Oosten tot Italië

De gerechten zijn eenvoudig om te maken, maar speciaal genoeg als je eters krijgt. Ze zijn ook heel divers. Van de echte Italiaanse pasta carbonara tot dimsums met garnalen, Mexicaanse kip en shakshuka, een pittig gerecht op basis van eieren en tomaten uit het Midden-Oosten. Nieuwsgierig? Bekijk alvast een klein voorproefje. Deze drie recepten kom je tegen in Keukenkastje:

Keukenkastje van Eve O'Sullivan en Rosie Reynolds is een uitgave van uitgeverij Becht. Het is voor € 24,95 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.