Oeufs en cocotte met spinazie en gerookte zalm

Getty Images

Een bijzonder ontbijtje, waar je alle kanten mee op kunt.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
10 minuten

Ingrediënten

  • boter, om in te vetten
  • olijfolie
  • 100 g bladspinazie
  • citroensap
  • 60 g gerookte zalm
  • 4 el crème fraîche
  • 1 el bieslook, fijngesneden
  • 4 verse eieren
  • 4 ramequins of ovenschaaltjes
  • grote braadslede/ovenschaal

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de schaaltjes in met boter.
2. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze slinkt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en verdeel over de schaaltjes.
3. Snijd de zalm fijn en meng met de crème fraîche en bieslook. Schep een lepel zalmcrème in elk schaaltje.
4. Breek voorzichtig een ei boven elk schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met peper en zout en zet de schaaltjes in de braadslede.
5. Schenk kokend water in de braadslede tot de schaaltjes voor de helft onderstaan.
6. Schuif in de oven en laat 10-15 minuten garen, of tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Laat ze 20 minuten garen voor hardgekookte eieren.

Met de vulling voor deze feestelijke eierpotjes uit de oven kun je eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan gestoofde prei met rauwe ham, champignons met truffel of kerstomaatjes en geitenkaas. Voor een vegaversie van bovenstaand recept vervang je de zalm door geraspte Parmezaanse kaas.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'All-day breakfast'.