Boekrecensie: All-day breakfast

Het allerlekkerste ontbijt- en brunchboek

Getty Images

Ben jij een snelle ontbijter of neem je juist graag de tijd? 'All-day breakfast' is een heerlijk ontbijt- en brunchboek, geïnspireerd op ontbijtgerechten van over de hele wereld. Uitgebreid brunchen in het weekend, een kater verdrijven of een snel ontbijtje onderweg; voor elk denkbaar ontbijtmoment vind je recepten.

Tijdens haar trendreizen zag culinair journalist Denise Kortlever de populariteit van ontbijt en brunch snel toenemen. Ook in Nederland is het ontbijt in opkomst: de nieuwe ontbijtzaken schieten als paddenstoelen uit de grond. Zelfs van ’s avonds laat ontbijten kijkt niemand meer op. Tijd voor het boek All-day breakfast dus.

Sfeervol

De zes hoofdstukken in het ontbijtboek spreken meteen tot de verbeelding: 'Let's stay in bed', 'Up & running', 'Lazy weekend brunch', 'Healthy & light', 'The day after the night before' en 'Festive mornings'. Deze titels geven ook meteen de sfeer van het boek weer: het is een prachtig boek, met fantastische foto's die het gevoel van een heerlijke ochtend uitademen. Knus in bed, gezellig rond de tafel of gemakkelijk maar hip onderweg.

In haar voorwoord vertelt Kortlever dat ze er alles aan gedaan heeft om de ultieme ontbijtrecepten te ontwikkelen. Ze zette wekenlang letterlijk alleen maar ontbijtrecepten op tafel. Met resultaat. Van letterlijk elk recept word je direct enthousiast. Ze zijn afkomstig uit allerlei keukens en vaak ook nog eens anders dan anders.

Smullen

Lekker zijn bijvoorbeeld de romige kokosrijst, shakshuka (Oosters eiergerecht in tomatensaus) en pannenkoekentaart. Natuurlijk mogen variaties op klassiekers als smoothies, havermout en muesli ook niet ontbreken. Net als allerlei broodjes; van toast en bagels tot croissantjes en tosti. Gezonde pappen en puddingen ontbreken ook niet; verrassend is de hartige porridge met een eitje.

Voor de ontbijters die graag meegaan met de buiten-de-deur-trend, vind je achterin All-day breakfast ook een overzicht van de favoriete ontbijt- en brunchadressen van Kortlever. Niet alleen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, maar ook in Kopenhagen, Parijs en New York. Bij elk adresje een persoonlijke noot en een aanrader van de kaart.

Ontbijten

Zelfs als je geen ochtendmens bent en op de vroege morgen geen hap door je keel krijgt, weet ik zeker dat je van dit ontbijtboek gecharmeerd raakt plus gek wordt op ontbijten. En dat is hoe dan ook goed nieuws. Want ze zeggen niet voor niets dat je als een keizer moet ontbijten. Dankzij All-day breakfast heb je nooit meer een excuus om het niet te doen.

Denise Kortlever werkt als culinair journalist en food trend consultant voor merken als Food Inspiration, delicious. en Vogue. Op haar blog The Little Things deelt ze de lekkerste recepten, inspirerende foodtrends en fijne culinaire adressen die ze tijdens haar reizen ontdekt.

Enthousiast geworden? Wij mogen al een tipje van de sluier oplichten: