70 procent wil hulp bij verlagen cholesterol

Getty Images

Nederlanders weten wel zo ongeveer wat hun risico op hart- en vaatziekten vergroot, maar 70 procent wil graag hulp bij het verlagen van hun cholesterolgehalte. Dat blijkt uit een enquête onder 5000 mensen.

5.000 Nederlanders van 40 jaar en ouder deden mee aan een online enquête over de risicofactoren van hart- en vaatziekten. Ze gaven antwoord op vragen als ‘Welke risicofactoren zijn op jou van toepassing?’, ‘Ken je je cholesterolwaarden?’, ‘Weet je het verschil tussen LDL en HDL’ en ‘Weet jij hoe je een gezonde levensstijl kunt invullen?’.

Risicofactoren

Bij de vraag welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn op jou van toepassing eindigde een verhoogd cholesterol op de eerste plaats (dit gold voor 47 procent van de respondenten), gevolgd door 5 kilogram of meer te zwaar (42 procent) en hart- en vaatziekten in de familie (36 procent).

LDL en HDL

Maar liefst 70 procent van de ondervraagden heeft in het afgelopen jaar de cholesterolwaarden laten bepalen. 62 procent kent echter alleen de totaalwaarden. Driekwart weet niet hoe hoog zijn of haar HDL-cholesterol (goed) en LDL-cholesterol (slechte cholesterol) zijn. De helft van de respondenten begrijpt bovendien het verschil tussen HDL- en LDL-cholesterol niet en weet niet hoe belangrijk de verhouding daartussen is.

Hulp nodig

De meeste deelnemers weten wel hoe ze hun risicofactoren voor hart- en vaatziekten onder controle kunnen houden. 85 procent probeert gezond te eten, 72 procent te bewegen en 60 procent probeert op gewicht te blijven. Bijna een derde gebruikt medicijnen om het cholesterol naar beneden te krijgen. Toch wil 70 procent meer hulp: zij willen graag weten hoe ze beter grip kunnen krijgen op hun cholesterolgehalte.

“We denken te weten hoe we risicofactoren kunnen verlagen, maar toch lukt het niet en schreeuwen we om hulp. Dat is een teken dat we mensen beter bij de hand moeten nemen. Dat begint bij het kennen van je eigen metingen en getallen, weten wat dat voor jou betekent en hoe je ermee aan de slag kunt gaan”, zegt cardioloog Janneke Wittekoek.

Bron 
  • Heartlife