Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Goed en slecht cholesterol

Welke doet wat?

Cholesterol is onmisbaar in ons lichaam. Het is essentieel bij de opbouw van cellen en weefsels en is een grondstof bij de vorming van hormonen, vitamines en galzuren. Ook helpt het bij de bouw van het zenuwstelsel. Waarom is het toch oppassen voor deze vetachtige stof? Wat is goed en wat is slecht?

Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen.

Verstoppingen veroorzaken

Hiervan maakt het lichaam verschillende soorten aan. De twee bekendste zijn Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd. Het kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met als gevolg hart- en vaatziekten. HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en is daarom het 'goede' cholesterol.
 

Cholesterolgehalte onder controle

Cholesterol wordt voor het grootste deel aangemaakt in ons lichaam, door de lever. Daarnaast krijgen we de stof binnen via ons voedsel. Cholesterol komt vooral voor in voedingsmiddelen als eieren, orgaanvlees, paling en garnalen. Vlees, worst, spek, roomboter, kaas, chocolade en allerlei andere vette voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden verzadigd vet. Verzadigd vet  wordt in de lever omgezet in het 'slechte' cholesterol.

Uit onderzoek is gebleken dat verzadigde vetten meer invloed hebben op het cholesterolgehalte dan het cholesterol in de voeding. Het is daarom verstandig om producten met veel verzadigde vetten te vermijden. Belangrijker nog dan het mijden van cholesterolrijke producten. Gebruik deze producten dus met mate.

Het is van belang het cholesterolgehalte onder controle te houden. Een hoog cholesterolpeil is naast erfelijkheid, geslacht, roken, leeftijd en een hoge bloeddruk een grote risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Cholesterolwaardes

Een teveel aan cholesterol in het bloed kan schadelijk zijn voor de bloedvaten. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten groter. Er wordt naar gestreefd het totale cholesterolgehalte, uitgedrukt in de gangbare eenheden, lager te houden dan 5.

Ligt de waarde tussen de 5 en 6.5, dan zal een aangepast voedingspatroon in veel gevallen voldoende zijn. Je huisarts kan meten wat jouw cholesterolwaardes zijn en beoordelen of deze verantwoord zijn.
De beslissing of iemand cholesterolverlagende medicijnen krijgt hangt niet alleen af van de verhoogde cholesterolwaarde, maar ook van het individuele risico voor het krijgen van een hartinfarct, beroerte of een andere vaataandoening die het gevolg is van slagaderverkalking. Zo’n verhoogd risico ontstaat door de aanwezigheid van meerdere risicofactoren. Naast cholesterol zijn dit onder andere de leeftijd, geslacht, roken, hoge bloeddruk, en diabetes mellitus. Mensen die al een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt of een andere vaataandoening of diabetes mellitus hebben, worden altijd behandeld met cholesterolverlagende medicijnen (statines).

 

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van de Infolijn Hart en Vaten van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Els (niet gecontroleerd) op di, 09/19/2017 - 10:54

Incompleet verhaal met name over de voeding.

Door Jos van Damme (niet gecontroleerd) op do, 06/08/2017 - 11:08

het beeld van dichtslibben klopt niet. Het zijn de snelstromende bloedvaten waar cholesterol afgezet kan worden. Als het echt dichtslibben zou zijn zou dat beginnen met de haarvaten. Cholesterol wordt alleen maar afgezet als de slagader en aderwanden verzwakt zijn; en dat kan komen door gebrek aan vitamine C. En den k nou niet ik krijg meer binnen dan de aanbevolen hoeveelheden, want dat zijn minimum waarden om geen scheurbuik te krijgen. 30 mg per kg lichaamsgewicht heb je nodig. Ik week 72 kg en slik dan ook meer dan 2 gram vitamine C per dag

Door Gerard (niet gecontroleerd) op do, 12/29/2016 - 09:58

Jammer dat jullie niet goed geinformeerd zijn.

Door christien kamerbeek (niet gecontroleerd) op zo, 03/20/2016 - 17:17

Deze informatie is behoorlijk achterhaald.

Door Gerard van der ... (niet gecontroleerd) op ma, 11/16/2015 - 10:04

Het dient gezegd te worden dat dit grote onzin is.
De vaten slibben dicht door een gedegenereerd collageen dat veroorzaakt wordt door vitaminen en mineralen tekorten zoals vit C. Cholesterol probeert alleen de schade in de bloedvaten te repareren en is daardoor aanwezig en is dus niet de oorzaak van het probleem.

Door Gillesa (niet gecontroleerd) op vr, 05/08/2015 - 22:59

Er worden voor 320 miljoen simvastatines geslikt, het gouden kalf van de farmaceutische industrie het redt levens volgens hun.
Wij staan aan de vooravond van de grootste medische tragedie aller tijden zegt cardioloog Langsjoen.Nooit eerder bracht het medisch establishment miljoenen mensen in levens gevaar.Ik beschouw mijn geweldige professie de laatste tijd met een mengeling van medelijden en verachting.
Nog een wereld beroemde hartchirurg (Lundell) die stellig overtuigt is dat men er naast zit .

Door Ina Forch (niet gecontroleerd) op vr, 05/08/2015 - 12:31

Wat een onzin, er worden zo snel naar medicijnen gegrepen voor een " te hoog choresterol".
Daar worden mensen ziek van van al deze bijwerkingen.
Lees het boek maar eens Gezondheidsnet, over leugens te hoog choresterol.
En roomboter is veel gezonder dan margerine.

Door Jetty (niet gecontroleerd) op di, 04/28/2015 - 16:41

Er bestaat geen SLECHT cholesterol! Er bestaat maar één cholesterol, wat de lever maakt is goed! HDL (transporteiwit) brengt overgebleven cholesterol terug naar de lever omdat het zo belangrijk is.
Cholesterol moet je niet verlagen!
als normaalwaarde 6,5 - 7,0 aanhouden.
Eieren zijn supergezond!
Weet je waarom een EI zoveel cholesterol bevat? - Er moet een heel leven uit gemaakt worden!