7 ongemakken tijdens het hardlopen

Veelvoorkomende kwalen

Getty Images

Hardlopen is goed voor je lijf, maar het kan ook hinderlijke kwalen met zich meebrengen. Zeven veelvoorkomende ongemakken waar je misschien tegenaan loopt. En hoe je ze voorkomt.

1. Steken

Vooral beginnende hardlopers krijgen vaak te maken met steken in de zij. Het is een scherpe pijn net onder de ribben, die je meestal aan één kant voelt. De wetenschap is er nog niet over uit wat de oorzaak precies is. Een goede warming-up helpt steken voorkomen. Daarnaast is het verstandig om op je ademhaling te letten en vlak voor je gaat sporten niets meer te eten.

Krijg je toch een steek? Pas je tempo aan. Ga desnoods even wandelen en rek je lichaam uit. Adem rustig diep in en uit en duw tijdens de uitademing op de pijnlijke plek.

2. Blaren

Als je sokken of schoenen tegen je huid wrijven, kan er een pijnlijke blaar ontstaan. Warmte, vocht, maar ook zand in je schoenen vergroten het risico op blaren. Tijdens het lopen kondigen ze zich vaak al aan met een branderig gevoel. Ontdek je bij thuiskomst zo’n met vocht gevuld blaasje? Houd deze het liefste dicht, hij gaat vanzelf weg. Grote blaren moet je doorprikken met een steriele naald en daarna zorgvuldig afdekken. 

Perfect passende schoenen en naadloze hardloopsokken helpen blaren voorkomen. Sommige lopers dragen twee paar sokken over elkaar of smeren de gevoelige plekken op hun voeten in met vaseline.

3. Spierpijn

Een dag – en zeker twee dagen – na het lopen, kunnen je spieren nog gevoelig en stijf aanvoelen. Door zware inspanning ontstaan er scheurtjes en ontstekingsreacties in de spieren. Zeker als je een tijd niet meer gesport hebt, zul je in het begin spierpijn hebben na het hardlopen.

Deze vorm van spierpijn is onschuldig. Een goede cooling-down, warming-up en rustige trainingsopbouw zorgen ervoor dat je er minder snel last van krijgt. Pijnlijke spieren kun je verzachten met warmte. Door rust in te lassen, verdwijnt de pijn vanzelf weer. Zorg wel voor actieve rust, dat wil zeggen niet sporten, maar wel dagelijks wat bewegen.

4. Maag-darmklachten

De schuddende beweging van je lichaam tijdens het hardlopen helpt je darmen op gang. Handig als je kampt met obstipatie, maar halverwege je loopje komt het minder goed uit. Daarnaast hebben sommige mensen last van maag-darmklachten zoals misselijkheid, gasvorming, buikkramp en diarree tijdens of na het lopen.

Drink gedurende de dag voldoende en eet maximaal twee uur voor je gaat lopen. Ga naar het toilet voor je de deur uitgaat. Pas op met kruidig eten, vet, koolzuur, koffie en vezelrijk voedsel als jouw buik daar gevoelig voor is.

5. Schuurplekken

Niet alleen je voeten hebben te lijden onder geschuur, je huid ook. Wrijving van een hartslagband, ruwe stof of irritant naadje voel je de eerste paar kilometers misschien niet eens, maar bij langere afstanden levert het wel problemen op. Zeker als je een gevoelige huid hebt of veel transpireert. Mannen kunnen zelfs hun tepels openhalen. Daarnaast zijn schurende dijen berucht.

Heb je last van schaafplekken, dan is je kleding het eerste waar je op moet letten. Draag aansluitende sportkleding zonder irriterende naden van materiaal dat vocht afvoert. Een te ruime outfit of katoen schuurt eerder. Raken je dijen elkaar, dan zit een strakke legging (tight genaamd) die het schurende gedeelte bedekt het fijnst. Gevoelige plekken kun je bovendien voor je vertrekt insmeren met speciaal antischaafmiddel dat je vindt in de hardloopspeciaalzaak. Vaseline werkt ook, maar kan vlekken achterlaten in kleding.

6. Blauwe teennagel

Sla je met een hamer op je nagel of komt je vinger tussen de deur, dan verkleurt je nagel blauw. Er ontstaat namelijk een bloeduitstorting onder de nagel. Iets soortgelijks kan gebeuren als je te kleine sportschoenen draagt en/of lange afstanden loopt. Je nagel krijgt dan weliswaar niet één harde klap, maar stoot wel heel vaak tegen je schoen aan.

Houd je teennagels kort. Koop passend schoeisel. Het kan best zo zijn dat je sportschoenen nodig hebt die een maatje groter zijn dan je normale schoenen. Bewegen je voeten te veel in de schoenen, dan kan het helpen om je veters strakker te doen en ook de bovenste gaatjes te gebruiken.

7. Blessures

Een behoorlijk groot deel van de lopers krijgt een keer een blessure. Bijvoorbeeld een lopersknie, shin splints of hielspoor. Vaak is overbelasting of een verkeerde manier van lopen de oorzaak. Zeker als beginner moet je niet te veel, te ver en te snel willen. Kies een opbouwschema en houd je daar ook aan, je hebt rust hard nodig om te herstellen.

Bovendien kan het geen kwaad om je loopstijl eens door een deskundige te laten beoordelen. Volg daarvoor een beginnerscursus of neem eens een kijkje bij een atletiekvereniging. Bij aanhoudende klachten kan een fysiotherapeut je adviseren wat te doen.