Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

Je spierpijn verzachten

Van rekken tot strekken

Je hebt je op de tennisbaan te veel uitgesloofd of de hele dag het plafond staan schilderen. Of in de tuin geklust. De volgende dag betaal je de tol daarvoor: je hebt enorme spierpijn. Hoe komt dat? En belangrijker, hoe kom je er vanaf?

De ene spierpijn is de andere niet. Het is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn in een spier(bundel) veroorzaken, maar verschillende oorzaken kan hebben.

Onschuldige vorm

De meest onschuldige is de spierpijn die je krijgt na een fysieke inspanning die je niet (meer) gewend bent. Denk aan een eerste training, een verhuizing, urenlang schuren of schilderen. Als je hier spierpijn aan overhoudt, is dat een teken dat je te veel van je lichaam hebt gevraagd. Daarvoor betaal je de volgende dag de rekening. 

Ook als je onvoldoende getrainde spieren plotseling intensief gebruikt, kun je spierpijn krijgen. Ga maar eens ongetraind op de ski's of langlauflatten staan. Wedden dat je dat de volgende dag in je benen voelt!

Meestal krijg je die spierpijn 24 tot 48 uur na de inspanning. Afhankelijk van de ernst duurt het ongeveer even lang tot je weer soepeltjes kunt bewegen. Als er ondanks de noodzakelijke 'actieve rust' na een week nog geen verbetering is, is het raadzaam even naar de huisarts te gaan. Mogelijk heb je een ontsteking.

Melkzuur in de spieren

Bij zeer intensieve lichamelijke inspanning ontstaat melkzuur in de spieren. Lang is gedacht dat deze afvalstof de oorzaak van spierpijn zou zijn, doordat het melkzuur zich in de spieren ophoopt. Dit is echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Inderdaad kan er tijdens inspanning in de spier meer melkzuur aanwezig zijn dan gewoonlijk, want het wordt sneller geproduceerd dan afgevoerd. Na de inspanning wordt de productie van melkzuur echter plotseling tot ongeveer nul teruggebracht, terwijl de bloedcirculatie door de spier nog sterk verhoogd is. Dit betekent dat het nog aanwezige melkzuur snel wordt afgevoerd. De melkzuurspiegel in de spier zelf wordt dus vrijwel direct genormaliseerd en kan de spierpijn niet veroorzaken.

Waar komt die spierpijn dan wel vandaan? Vermoedelijk ontstaat door de overbelasting een lichte vorm van ontsteking. De interne structuur van de spier raakt verstoord. De mooie regelmatig gestreepte vorm is onregelmatiger geworden. In feite zijn er eiwitstructuren vernield.

Rek en strek

Bij het sporten zijn een goede warming-up en cooling-down hartstikke belangrijk om de spieren soepel en vrij van pijn te houden. Een warming-up, omdat die de spieren voorbereidt op de inspanningen die komen gaan. En een cooling-down, opdat de spieren niet al te abrupt tot rust komen en het lichaam niet te snel afkoelt. Trek minimaal tien minuten uit voor een goede warming-up.

Welke spier(groep)en je opwarmt en hoe je te werk gaat, hangt af van de sport die je doet. Rustig inlopen en rek- en strekoefeningen zijn altijd effectief. De doorbloeding verbetert, waardoor de spieren voldoende zuurstof en brandstof krijgen aangeleverd.

Ook bij de cooling-down gaat het om de doorbloeding. Als je het sporten gedurende een minuut of tien rustig afbouwt (uitlopen en stretchen) blijft de doorbloeding op peil. Dat komt de afvoer van opgehoopte afvalstoffen (melkzuur en ammoniak) ten goede.

Pijn trotseren

Soms is voorkomen niet mogelijk en zul je de pijn moeten trotseren. Gun je lichaam rust, zodat het weefsel volledig kan herstellen, maar blijf wel in beweging (actieve rust). Eventueel kun je een lichte warming-up met wat rustige stretchoefeningen doen om de bloedcirculatie te activeren, waarmee je het herstelproces stimuleert. Spierpijn kun je op twee manieren aanpakken. Met pijnstillers – het best zijn die met een licht ontstekingsremmende werking – en met spierwrijfmiddelen die je op de huid rond de pijnlijke spieren smeert. Al naar gelang hun samenstelling werken deze verkoelend, verwarmend, pijnstillend, pijnafleidend of ontstekingsremmend. Vaak gaat het om een combinatie van enkele van deze eigenschappen.

Warm of koud

Warmte is een probaat middel om de pijn te verzachten. Dat kan met crèmes en hotpacks, een warme douche of, beter nog: een warm bad, dat heerlijk ontspant.

Het voordeel van verwarmende stoffen is dat ze een weldadig gevoel geven en de doorbloeding van het spierweefsel - mits dit niet te diep ligt - verbeteren. En door een betere doorbloeding herstel je sneller. Sommige mensen gebruiken echter liever middelen die juist verkoelend werken. Die keuze is persoonlijk.

Verkoelende stoffen zijn te herkennen aan de frisse geur van eucalyptus, menthol of kamfer. Zowel verkoelende als verwarmende stoffen hebben ook een belangrijk psychologisch effect.

Hun prikkelende werking leidt de aandacht van de spierpijn af. Daardoor heb je er minder last van. Overbodig te zeggen dat een goede conditie spierpijn in veel gevallen kan voorkomen. En die conditie krijg je door te trainen.

Niet forceren

Het verzachten van spierpijn is prima zolang je het hoofd er maar bij houdt. Het onderdrukken van de pijn wil niet zeggen dat er dan ook niets meer aan de hand is en dat je weer onbeperkt en naar hartelust kunt sporten. Dan forceer je je spieren en kan er een serieuze blessure ontstaan. Geduld is waar het om draait.

 

Reactie toevoegen

9 Comments

Door AMM J. Mulder (niet gecontroleerd) op vr, 07/28/2017 - 13:19

Hoe kom je er van af, van veelvuldig krampen in de benen, vooral 's nachts,
soms in de tenen en vingers.
En welke voeding is hier het beste voor geëigend afgezien van warmte, rust en beweging.

Door Dylan de Vaij (niet gecontroleerd) op ma, 07/10/2017 - 22:03

Ik heb zojuist een artikel geschreven waarin ik dieper inga op spierpijn, de gevolgen, hoe je het kunt voorkomen / verzachten en of je dan nog kunt gaan skeeleren. Maar is natuurlijk van toepassing op elke sport!

https://ikgaskeeleren.nl/skeeleren-met-spierpijn/

Door jamie (niet gecontroleerd) op zo, 03/05/2017 - 13:44

Tramadol heeft geen effect op spierpijn, wel bij echte pijn kun je hiervan gebruik maken.
Spieren kun je het beste op natuurlijke manier laten ontspannen door een goed warm bad of douche te nemen.

Ook nadat je in bad of douche bent geweest 20 minuten later even gaan fietsen of lopen en maak gebruik van je hele lichaam (op een rustige manier)

zo went je lichaam aan de inspanningen die zich tot kleine stappen tot herstelling herbeleefd.

Door selahrocks (niet gecontroleerd) op vr, 12/02/2016 - 06:20

Tramadol is een behoorlijk zware pijnstiller voor de behandeling van spierpijn.
Beter zou zijn om langs de huisarts te gaan en de oorzaak van regelmatig terugkerende spierpijn te achterhalen.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Een paracetamol en/of nsaid nemen en hierbij warmte of koude toevoegen op plaatsen van de spierpijn kan een hoop doen voor de pijn.

Door Margriet van Santen (niet gecontroleerd) op do, 10/20/2016 - 20:54

Een paar jaar geleden heb ik vaak last van spierpijn gehad. Ik weet niet zeker wat de oorzaak was, maar sinds ik Tramadol inneem, is dat gelukkig over. Hopelijk kan het ook iemand anders helpen. Ik heb het gekocht op Stoeh.nl.

Door Janco (niet gecontroleerd) op za, 05/28/2016 - 10:21

Het kan ook zijn dat je iets in je been hebt verrekt, dan kan ook gebeuren bij buikspieroefeningen.

Door Kayla (niet gecontroleerd) op do, 04/07/2016 - 23:43

Ik heb pijn in mijn linker been ik had laatst buikspier oefeningen gedaan tijdens fitness zou het daar aan kunnen liggen?

Als ik te lang op de bank lig dan voel ik de pijn alleen bij mijn linker been. En als ik even lopen dan voel ik het soms ook alleen bij de linker been

Ik heb hier 2 dagen last van

Door Bianca (niet gecontroleerd) op vr, 03/18/2016 - 10:16

Beste Eva, het zou kunnen dat je een geïrriteerde pees/spier hebt zitten. Als je verder goed gezond bent en met name geen maag-darm-problematiek hebt, zou je een NSAID (ontstekingsremmende pijnstiller) kunnen nemen gedurende een paar dagen. Voor vrouwen wordt vaak ibuprofen aangeraden.

Tabletten van 200 mg zijn bij de drogist verkrijgbaar, begin met 2 tabletten (=400 mg), dan steeds 1 tablet elke 4-6 uur, maximaal 6 tabletten (=1200 mg) per dag. Je zou na 3 dagen een duidelijk verschil moeten merken. Is dit niet het geval, laat je dan even onderzoeken bij je huisarts, misschien speelt er iets anders. Lees voor gebruik overigens altijd de bijsluiter.

Groet,
Bianca (arts)

Door Eva (niet gecontroleerd) op za, 01/16/2016 - 09:46

Ik zit op ballet en heb veel mijn kuit gebruikt ik heb nu veel pijn, maar in mijn andere kuit voel ik niets. Wat moet ik precies doen?