Teennagels: de juiste knipmethode

Nagels groeien sneller bij warm weer

Getty Images

Niet iedereen houdt van lange nagels, maar de meeste vrouwen vinden toch wel mooi als het witte gedeelte duidelijk zichtbaar is. Bij de voeten is 'te lang' natuurlijk erg onhandig. Regelmatig knippen is dus nodig. Maar hoe doe je dat eigenlijk op de goede manier?

Nagels beschermen de toppen van onze handen en voeten. Ze zijn gemaakt van het eiwit keratine. Dit eiwit wordt gemaakt door de keratinocyten, cellen die zich aan het begin van de nagel bevinden. Hier wordt continu nieuw nagelmateriaal gevormd. Deze nieuwe cellen duwen de al eerder gevormde nagelplaat naar voren. De nagelplaat glijdt dus heel langzaam in het nagelbed naar voren. Zo worden de nagels steeds wat langer.

Sneller in de zomer

Met zo’n  1 à 1,5 mm per maand groeien teennagels langzamer dan de nagels van je hand. Lijkt het net alsof het in de zomer harder gaat dan in de winter? Dat klopt, nagels groeien sneller bij warm weer. De nagel van de grote teen heeft ongeveer 12 maanden nodig om volledig te vernieuwen. Dit maakt het des te belangrijker om de nagels van de voeten goed te verzorgen. Om te beginnen bij de juiste manier van knippen.

Recht knippen

Je kunt je nagels het beste knippen als je net onder de douche of uit bad vandaan komt. Je teennagels zijn dan nog zacht. Maak eerst je nagelriemen los met een bokkenpootje. Daarna is het tijd om te knippen.

Hoe je dat het beste kunt doen, vragen we aan pedicure Yvonne Oechies.  "Knip je nagels recht af, zonder hoekjes. Zo voorkom je ingegroeide teennagels. Pedicures gebruiken hiervoor een professionele nageltang. Maar als je nagels niet te hard zijn, kun je ook een nagelschaartje nemen of een speciale knipper."

Niet te kort

Nog een gouden tip ? "Knip je teennagels vooral niet te kort. Het beste kun je nog een paar millimeter wit zichtbaar laten. Als je in het leven komt, dan ben je al te ver. Nagels hebben namelijk een beschermende functie. Als je ze te kort knipt, dan zijn je voeten gevoeliger voor invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld schimmels. Ook is het risico op ingegroeide teennagels groter."

Kek kleurtje

Als al je teennagels netjes zijn geknipt - recht en niet te kort - en eventueel met een goede crème verzorgd zijn, dan is het tijd voor het leukste onderdeel: het kiezen van je nagellak. Met een paar kleine flesjes nagellak in alle kleuren van de regenboog kun je gemakkelijk variëren. Van groen, blauw en knalroze tot bescheiden nudetinten, een eenvoudigere manier om een statement te maken is er niet. Kom maar op met die slippers! Probeer overigens wel af te wisselen, want ook die slippers draag je liever niet de hele dag.

Auteur