Shin splints, een hardnekkige blessure

Pijnlijke schenen na het hardlopen

Getty Images

Een zeurend scheenbeen is een van de meest voorkomende blessures bij lopers. Het wordt vaak ‘shin splints’ genoemd, een verzamelnaam voor allerlei scheenbeenklachten. Als je er eenmaal last van hebt, geneest het langzaam. Probeer shin splints dus te voorkomen met de onderstaande tips.

Beginners, ervaren hardlopers en zelfs mensen die alleen af en toe een sprintje trekken om de trein te halen, kunnen problemen krijgen met hun schenen. Ook bij andere sporten waarbij je veel springt kun je ermee te maken krijgen. Bij elke stap of sprong komt je voet met een klap op de grond neer. Je botten, pezen en spieren krijgen dus met een flinke belasting te maken. Te veel belasting kan blessures tot gevolg hebben. [ITEMADVERTORIAL]

Overbelasting

Shin splints is niet één bepaalde blessure. Een betere, meer wetenschappelijke benaming is ‘mediaal tibiaal stress-syndroom’. Het is eigenlijk een symptoom van verschillende blessures. Zo zorgt overbelasting voor geïrriteerde of ontstoken spieren en pezen.

Naast overbelasting kan overpronatie een oorzaak zijn voor pijnlijke schenen. Bij lopers die overproneren zakt de enkel naar binnen bij het afwikkelen van de voet. Daardoor verplaats je veel gewicht naar de binnenzijde van je voet en komt er veel spanning op de spieren te staan. Sommige artsen noemen kleine haarscheurtjes in het scheenbeen ook shin splints. Tot slot kan het compartimentsyndroom de boosdoener zijn. Een dikker geworden spier heeft dan te weinig ruimte binnen het vlies dat de spier omringt, waardoor de spier klem komt te zitten.

​Symptomen

Shin splints herken je aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. Vaak doet de binnenrand van het scheenbeen zeer of heb je last van pijnlijke spieren aan de voorkant van het scheenbeen. Soms is aanraking pijnlijk. In het begin heb je alleen pijn na de benen belast te hebben, maar na verloop van tijd heb je steeds meer rust nodig om van de pijn af te komen. Uiteindelijk is de pijn continu aanwezig, ook als je inmiddels je hardlooptraining gestaakt hebt.

Tips

​Schoenen en sokken
Gebruik goede hardloopschoenen die schokken opvangen. Oude loopschoenen verliezen hun schokabsorberende eigenschappen, dus vervang ze op tijd. Na hoeveel tijd je nieuwe schoenen nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je gewicht en de ondergrond waar je op loopt. Een richtlijn is na 1000-1500 kilometer. Bij twijfel kun je je schoenen meenemen naar een hardloopspeciaalzaak en daar laten controleren of de demping nog voldoet.

Als je last hebt van overpronatie is het belangrijk dat je schoenen daarop afgestemd zijn. Soms heb je speciale zooltjes nodig. Of je overproneert is te zien aan de manier waarop je schoenen slijten: de zool slijt sneller aan de binnenkant van de hiel en voorvoet, bij de grote teen en de bal van je voet. Een loopanalyse bij een hardloopwinkel kan ook uitwijzen of je overproneert.

Uit enkele onderzoeken blijkt dat compressiekousen een positief effect hebben op het herstel (een aanzienlijk sneller herstel) en voorkomen van shin splints. De compressie die de kousen (ook wel compressiesokken genoemd) leveren de volgende voordelen op:

  • De beweeglijkheid van de kuit wordt door de kous beperkt en zorgt voor een betere stabiliteit en doorbloeding van de kuit(spieren).
  • De trekkracht aan het botvlies aan het scheenbeen (de aanhechting van spieren aan het bot) wordt beperkt.

​Training
Begin je training met een warming-up en rek daarbij je been- en kuitspieren. Versterk je scheenbeenspieren met oefeningen. Loop alleen op een zachte ondergrond en vermijd heuvels. Verminder je trainingsbelasting als je al klachten hebt en stop zodra je pijn voelt. Als de blessure ernstig is, kun je beter helemaal niet hardlopen, maar je conditie op peil houden met zwemmen of fietsen.

​IJs
Heb je al last van je schenen? Behandel de pijnlijke plek een paar keer per dag zo’n twintig minuten met ijs. Gebruik hiervoor ijsblokjes of een coldpack (een zakje gevuld met gel dat je in de vriezer legt, te koop bij de drogist). Leg het ijs of coldpack niet direct op de huid, maar doe er bv een theedoek tussen, zodat het niet aan de huid vast vriest.

​Fysiotherapeut
Blijven je klachten aanhouden, raadpleeg dan een fysiotherapeut of sportmedisch adviescentrum. In zeldzame gevallen is een operatie nodig.

 

Bron 
  • WebMD
  • Runinfo
  • Runnersweb
  • Shin splints
  • Podo