Ik heb hielspoor. Wat nu?

Getty Images

Ik heb al drie maanden erg veel last van hielspoor in mijn linkervoet. De podotherapeute heeft steunzolen gemaakt en me naderhand doorverwezen naar de fysiotherapeut. Hier ben ik behandeld met intapen en shockwave therapie maar er is nog steeds pijn in mijn hak en ik kan nog steeds niet lang lopen, ook loop ik met krukken om de voet te ontlasten. Wat kan ik nog meer doen? Ben het zo zoetjes aan beu, wil graag weer volledig aan het werk maar dat kan nog steeds niet.

Annemarie

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Allereerst is het belangrijk om te weten wat hielspoor is. Aan de onderkant van je voet zit een peesblad dat over je voetgewelf loopt en vasthecht is aan je hielbeen. Pijnklachten aan dit peesblad ontstaan meestal door hypertractie. Die hypertractie wordt veroorzaakt tijdens het lopen op het moment dat de voet naar binnen kantelt en het voetgewelf platter geduwd wordt (de zogenaamde pronatie).[ITEMADVERTORIAL]

Bij sommige mensen is deze pronatiebeweging overmatig aanwezig of is het peesblad te kort. Op dat moment wordt er, bij iedere stap te hard getrokken aan de pees. Dan kan het peesblad gaan irriteren en spreken we over een fasciïtis plantaris (ontsteking van het peesblad).

Extra stukje bot

Als de hypertractie blijft aanhouden kan er ter hoogte van het hielbeen, waar de pees aanhecht, een extra stukje bot ontstaan. Dit stukje bot aan de onderzijde van het hielbeen is het zogenaamde hielspoor. De genezing van het peesblad gaat altijd erg langzaam omdat een pees niet zo goed doorbloed wordt.

Behandeling van deze klachten bestaat er altijd in eerste instantie uit om de hypertractie op de pees te verminderen d.m.v. zooltherapie. Deze zorgt ervoor dat de pees tijdens het lopen minder tractiekrachten ondervindt zodat deze kan gaan herstellen. Bij hielspoorklachten werkt dit bij ongeveer 80 procent van de mensen. Dit werkt echter niet bij iedereen. Dan moet er gekeken worden naar andere, aanvullende therapieën.

Therapieën

Bij de andere therapieën is het, net als bij zooltherapie, zo dat deze een gunstig effect hebben bij een grote groep van mensen met deze klachten maar niet bij iedereen. Tapen en shockwave therapie zijn inderdaad twee aanvullende therapieën die regelmatig met succes worden toegepast bij hielspoorklachten.

Strassburgsock

Ik begrijp dat geen van deze therapieën echter succesvol is bij jou. Wat je nog kan proberen is de zogenaamde Strassburgsock. Dit is een sok die je 's nachts dient aan te doen. Deze geeft tractie op de pees, zodat deze gerekt wordt tijdens de nacht. Ook hierbij geldt het principe dat niet iedereen hiermee verbetering van klachten ondervindt. De Strassburgsock kun je online bestellen.

Injectie

Ook is het een optie om met deze aanhoudende klachten terug naar de huisarts te gaan. Wat soms gedaan wordt, is dat er een ontstekingsremmende injectie geplaatst wordt in de pees. Niet elke huisarts is hier echter voorstander van en dit wordt ook niet zomaar gedaan. De injectie is namelijk best heftig en er zijn in de medische wereld voor- en tegenstanders van. Dit is eventueel wel een optie om te bespreken met de huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.