Ontdek jouw pronatietype!

De juiste schoen voor iedere loper

Getty Images

Elke voet moet proneren om een zo goed mogelijke afwikkeling van de voet en zo goed mogelijke schokdemping te krijgen. Door het slijtagepatroon van je huidige hardloopschoenen te bekijken, krijg je een indruk van jouw pronatietype. Zo kun je je hardloopschoenen hierop afstemmen en het risico op blessures aanzienlijk verminderen.

Een goede schokdemping is belangrijk bij het hardlopen. Gelukkig heeft ons lichaam daar een uitermate handig foefje voor: pronatie. Dit is de manier waarop de voet naar binnen kantelt tijdens het wandelen en hardlopen, wat het onderbeen helpt schokken op te vangen. Pronatie breekt niet alleen de schok, maar helpt de voeten stabiliseren en zich aan te passen aan het terrein waarop je loopt. Sommige hardlopers proneren meer dan anderen, wat het risico op blessures kan verhogen. Het pronatiepatroon is dus een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste hardloopschoen.

Neutrale loopstijl

Zoals gezegd geeft het slijtagepatroon van je huidige schoenen al veel weg over wat voor loper je bent. Als de zolen slijtage vertonen in een S-vormig patroon, van de buitenkant van de hiel naar de grote teen, ben je waarschijnlijk een neutrale pronator. Tijdens het (hard)lopen land je op het midden of de buitenkant van de hiel en de afzet gebeurt met het midden van de voorvoet. Er is sprake van pronatie, maar niet dusdanig dat de enkel naar buiten of binnen zakt.

Neutrale pronators hebben de meeste baat bij een speciale neutrale schoen, die voldoende demping en ondersteuning biedt.

Onderpronatie

We spreken van supinatie, oftewel onderpronatie, wanneer de voet weinig proneert. Meestal zie je extra slijtage aan de buitenkant van de schoenen en soms is zelfs het volledige bovenwerk van de schoenen naar buiten gedrukt. De buitenkant van de hiel komt bij onderpronatie in een grotere hoek op de grond neer. Het vervelende is dat de schok hierbij grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen. Je loopt hierdoor minder efficiënt en het risico op overbelastingsblessures is groter.

Voor onderpronators is het belangrijk een hardloopschoen te kiezen met veel demping. Dit zal de impact op de benen tijdens het lopen verminderen.

Overpronatie

Bij overpronatie slijt de zool vooral aan de binnenkant van de hiel en de binnenkant van de voorvoet, bij de grote teen en de bal van je voet. Bij het afwikkelen van de voet, zakt de enkel naar binnen en volgt een afzet met de binnenkant van de voorvoet. Hierdoor verplaats je veel gewicht naar de binnenkant van de voet, in plaats van naar de bal. Je voeten zullen proberen de stabiliteit te herstellen door deze beweging te compenseren. Dit zorgt niet alleen voor minder efficiënt lopen, maar vergroot bovendien de kans op knie- en heupblessures.

Maximale ondersteuning is iets wat een overpronator zeker nodig heeft. Kies dus voor schoenen met een gestructureerde demping en maximale steun. Zo wordt het inzakken van de enkel voorkomen en is de belasting op de achillespees minimaal.

Loopanalyse

Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen. Zowel voor beginnende als gevorderde lopers is het daarom belangrijk je goed te laten adviseren alvorens tot aanschaf over te gaan. Vergeet niet je oude schoenen mee te nemen naar de winkel, want ook de specialist kijkt naar het slijtagepatroon.

Auteur