Half Nederland heeft lichamelijke klachten door stress

Ook de nachtrust heeft flink te lijden

Getty Images

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Van hen heeft 61 procent last van gespannen nek en schouders, 59 procent van vermoeidheid en 52 procent van een onrustig gevoel. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor.

Dat blijkt uit de resultaten van een enquête onder ruim 850 bezoekers van de website Gezondheidsnet.nl. De resultaten zijn bekend gemaakt bij de opening van de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht.

Altijd stress

Dat stress veel voorkomt, laat ook deze enquête weer zien. Ruim de helft van de ondervraagden ervaart regelmatig, zeker een paar keer per week, stress. Van hen heeft 5 procent altijd stress en 28 procent bijna elke dag.

De belangrijkste oorzaken van stress zijn gezondheid (33 procent), zorgen om de kinderen (25 procent), werk (19 procent), financiële problemen (19 procent) en zorgen om naasten (18 procent). Een kwart van de ondervraagden ziet regelmatig tegen een (werk)dag op en ruim de helft is minimaal een paar keer per week uitgeput aan het eind van de dag.

Slaapproblemen

Naast lichamelijke klachten zorgen stress en piekeren ook voor slaapproblemen. Bij 7 procent van de ondervraagden zelfs altijd, bij 16 procent bijna elke dag en bij 21 procent een paar keer per week. Gezondheid is de belangrijkste reden voor wakker liggen, gevolgd door zorgen om kinderen, werk en financiële problemen. Ruim de helft wordt regelmatig moe wakker.

Ontspannen voor de tv

Hoewel we dus in grote getalen last hebben van stress, lukt ontspannen thuis gelukkig nog wel. Net als genieten van even niets doen. Slechts 10 procent heeft hier moeite mee. Televisie of series kijken zijn de meest voorkomende ontspanningsactiviteit, gevolgd door het lezen van een boek of tijdschrift, slapen, ‘computeren’ en sporten.

Ontspanning ten koste van huishouden

Het huishouden is de belangrijkste reden dat ontspanning er nog wel eens bij inschiet, ook werk en de gezondheid vormen belemmerende factoren. Opvallend is dat ruim 40 procent van de ondervraagden maar een paar keer per maand (of nog minder) energie overheeft na een (werk)dag om andere dingen te doen.

Hulp bij stress

Bijna de helft van de deelnemers heeft wel eens met een hulpverlener gepraat over stress. Vooral met een psycholoog of de huisarts. De belangrijkste reden om niets te ondernemen tegen stress is dat veel mensen denken dat het vanzelf wel weer overgaat. Stress verminderen doen we op dezelfde manier als ontspannen. Een belangrijk verschil is wel dat een kwart van de ondervraagden ook actief probeert om de situatie te veranderen.
 

Bron 
  • GezondheidsNet.nl