Boekrecensie: Het complete paleokookboek

Terug naar pure, onbewerkte voeding

Getty Images

De pure, onbewerkte voeding van onze voorouders vormt volgens de paleotheorie de sleutel naar een betere gezondheid en meer energie. In 'Het complete paleokookboek' lees je alles over de basisprincipes van deze leefstijl en vind je meer dan honderd inspirerende paleorecepten, van ontbijt tot hoofdmaaltijd.

Paleo is een afkorting voor het paleolithicum, oftewel de steentijd. De voeding wordt ook wel oervoeding genoemd en concentreert zich op de oorspronkelijke voedingswijze van de jagers en verzamelaars uit die tijd. Dit betekent dat graanproducten, peulvruchten, industrieel bewerkte melkproducten, suiker en bewerkte plantaardige vetten op de 'verboden' lijst staan.

Welvaartsziekten

Volgens de paleotheorie hebben onze oergenen zich in zo’n relatief korte tijd nog niet kunnen aanpassen aan deze producten, waardoor de moderne voeding ons letterlijk ziek maakt. Welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en overgewicht zijn het gevolg.

Het paleoprincipe

Het basisprincipe van paleo is dat je je voedt met natuurlijke en onbewerkte levensmiddelen in de vorm van vlees, vis, eieren, groenten, fruit en natuurlijke vetten. Op deze manier krijgt het lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te leven en zijn natuurlijke fitheid te behouden of te hervinden.

Verboden voedingsmiddelen

Het complete paleokookboek, geschreven door Nico Richter, gaat uitgebreid in op de principes achter deze voedingswijze. In het eerste hoofdstuk wordt uitgebreid uitgelegd welke voedingsmiddelen je mag eten in dit dieet en waarom. Daarnaast is er een duidelijke uitleg over de producten die niet zijn toegestaan en dat is best veel. Zo staan alle producten met bestanddelen van tarwe, rogge, gerst, haver en gierst op die lijst. Maar ook pseudogranen als quinoa, boekweit of amarant behoren tot deze groep. Volgens de schrijver voorkomt dit onder meer chronische darmontstekingen, een schommelende bloedsuikerspiegel en op de lange termijn overgewicht. Verder zijn onder meer peulvruchten (en hier vallen ook pinda’s onder) en – in het begin – melkproducten verboden.

Typische paleomaaltijd

De uitleg van de principes is duidelijk en gelardeerd met voorbeelden. Er wordt duidelijk gemaakt hoe een typische paleomaaltijd er op je bord uit hoort te zien en wat de voordelen zijn. Zo zou je er een betere huid en spijsvertering aan overhouden en krijg je meer energie. Daarnaast verbeteren slaap, concentratie en stemming en zouden menstruatiepijn en ademhalingsproblemen zoals astma voorkomen worden.

Dertig dagen paleo

Het tweede deel van Het complete paleokookboek gaat in op het nut van een dertig dagen paleoprogramma. Richter geeft toe dat het op het eerste gezicht een onmogelijke opgave lijkt om een maand lang strikt paleo te eten, maar maakt duidelijk dat drastische veranderingen meestal een beter resultaat hebben dan een comfortabele stapsgewijze omschakeling. Bovendien zijn dertig dagen nodig om veranderingen aan te leren. Zo’n strikte periode helpt je dus om bewust te kiezen voor een gezondere leefstijl. Na afloop van de maand is veel een gewoonte geworden en daardoor gemakkelijker vol te houden en in te passen in het dagelijkse leven.

Omgaan met noodgevallen

De uitleg in het boek is aangevuld met nuttige tips en adviezen. Er staat hoe je je het beste kunt voorbereiden op die dertig dagen en wanneer je het beste kunt starten. Er wordt ingegaan op noodgevallen, zoals een onverwachte verjaardagsvisite en de schrijver vertelt wat je kunt drinken op feestjes. Verder gaat Richter in op het leven ná die dertig dagen, wanneer je als je er behoefte aan hebt weer enkele voedingsmiddelen (denk aan melkproducten, alcohol en koffie) kunt toevoegen, hoewel hij dit niet aanraadt. Tenslotte bespreekt hij vervangende producten, valkuilen en het gebruik van voedingssupplementen.

Duurzaamheid

Getty Images
Het laatste deel van Het complete paleokookboek is tevens het dikste deel: ruim honderd paleorecepten. Bij alle recepten ligt de nadruk op de kwaliteit van de levensmiddelen en het gebruik van seizoens- en streekproducten. Duurzaamheid is belangrijk in de paleotheorie. Verder bevat het boek een lijstje van de producten die altijd in je voorraadkast zouden moeten staan, geeft het advies over de juiste kookuitrusting en weekschema’s.

De recepten zijn gezond en gevarieerd. Denk aan ontbijtjes van zoete pannenkoeken (met lijnzaadmeel), warme appelkoekjes met pruimen of een ontbijtpannetje met zoete aardappel. Er is een deel gewijd aan eirecepten, zowel voor snacks als ontbijt of avondeten. De groenterecepten komen ook apart aan bod. Er zijn onder andere recepten voor 'rijst' van bloemkool, spaghetti van courgette en pizza met bloemkoolbodem. En natuurlijk bevat het boek ook lekkere vlees- en visrecepten.

Goede voorbereiding is bij paleo wel het halve werk. Vooral als je weinig tijd hebt is een goede planning vereist. Sommige ontbijtrecepten hebben bijvoorbeeld een half uur nodig. Dit onderkent de schrijver, daarom geeft hij ook tips over paleokoken voor een week en tips om in te vriezen. Al met al is Het complete paleokookboek een geschikte bundel voor de beginnende én de gevorderde paleo-eter.

Auteur