Menstruatiepijn onder controle

Tips en weetjes

Getty Images

Zeven op de tien menstruerende vrouwen hebben in meer of mindere mate last van menstruatiepijn. Dit kan geen kwaad, maar de klachten zijn vaak wel erg hinderlijk. Je kunt er, al is het maar een beetje, wat aan doen.

De ene vrouw heeft tijdens de menstruatie een wat zeurderig gevoel in de buik, de ander heeft hevige kramp die soms uren kan aanhouden. Sommige vrouwen moeten hierdoor zelfs enkele dagen in bed blijven.

Waar komt die pijn vandaan?

Als een eicel in de eierstok rijp is geworden, komen de prostaglandinen vrij. Dat is een groep hormoonachtige stoffen. Dit veroorzaakt de menstruatiepijn; er is geen verband tussen het bloedverlies en de pijn. Vrouwen die weinig bloed verliezen hebben soms hevige pijnen, en andersom.

Naast pijn in de buik en rug hebben sommige vrouwen ook hevige hoofdpijn tijdens de menstruatie. Dit komt door hormoonwisselingen in het lichaam; migraine is een veel voorkomende menstruatiekwaal.

De pijn verlichten

Heb je erg veel last van menstruatiepijn, dan kun je een anticonceptiepil overwegen. Met de pil rijpt de eicel niet, waardoor de klachten aanzienlijk zullen verminderen. Wanneer de pil geen optie is -omdat je er niet tegen kunt of omdat je bezwaren hebt tegen het dagelijks slikken van hormonen- kun je pijnstillers gebruiken die de vorming van prostaglandinen tegengaan. Bij de drogist of apotheek vind je bijvoorbeeld pijnstillers met ibuprofen. Soms helpen middelen met een krampopheffende werking, zoals dibutamide.

Daarnaast zijn er tal van natuurlijke middelen die menstruatieklachten kunnen verlichten. Voorbeelden zijn teunisbloemolie of rode klaver. Ook de aloude huismiddeltjes zoals een warme douche of bad, een kruik op de buik of een lekker groot stuk chocolade kunnen je al beter doen voelen.

Woordenboekje over menstruatie

Amenorroe
De menstruatie blijft uit. Dat kan betekenen dat je zwanger bent of de overgang ingaat. Het kan ook een aanwijzing zijn dat je veel te weinig eet, of juist te dik bent, met de pil stopte of last hebt van extreme stress.

Tijdens de borstvoeding blijft de menstruatie vaak uit of komt ze minder voor. Maar let op: in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, kun je tijdens het geven van borstvoeding wél gewoon zwanger worden. Als de menstruatie onverklaarbaar uitblijft (of juist veel te vaak optreedt) bezoek dan je huisarts.

Dysmenorroe
Pijn tijdens de menstruatie. Deze klacht komt veel voor, vooral bij jonge vrouwen bij wie de menstruatie nog niet regelmatig is. Een warme kruik geeft vaak verlichting.

Primaire menstruatiepijn
Bij jonge vrouwen tussen de 20 en 25 jaar zakt het progesterongehalte in het bloed soms niet snel genoeg. De baarmoeder moet daardoor krampachtig samentrekken om het bloed uit te stoten. Dat geeft een in golven aanzwellende pijn. De pijn begint een paar uur voor de bloeding en neemt af als de menstruatie goed op gang is.

Auteur