Zo gezond is witlof (en nog 5 leuke weetjes)

Witte bladgroente uit het donker

Getty Images

Gruwde je als kind van de tot snot gekookte witlof die je moeder op tafel zette? Geef de witte struikjes een nieuwe kans. Witlof is namelijk heel gezond en de meeste rassen smaken niet meer zo bitter als vroeger. Zes leuke weetjes over witlof.

1. 3 kilogram witlof per jaar

Witlof (ook wel: Brussels lof) is een bladgroente die behoort tot de cichoreiachtigen en is een familielid van andijvie. Nederlanders eten gemiddeld 3 kilogram witlof per jaar.

2. Weinig calorieën

Net als alle andere groenten, zitten er amper calorieën in witlof, maar wel veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Zo bevat witlof veel kalium en vitamine C. 

3. Teelt in twee stappen

De struikjes worden in twee stappen geteeld. In het voorjaar gaan er eerst zaadjes de grond in waar wortels uit groeien. De wortels worden in de herfst gerooid en tot ze nodig zijn opgeslagen in een donkere koelcel.

Als er witlof nodig is, is het tijd voor stap twee. De wortels verhuizen van de koeling naar zogenaamde trekbakken waarin ze op water verder groeien. Op de wortels ontstaat een groeipunt: het begin van een stronkje. Een week of drie later is de witlof klaar voor de oogst.

Omdat de witlofwortels in de koeling in een rustfase komen, kunnen de telers ze gebruiken wanneer het hun uitkomt. Met een goede planning is er daardoor altijd witlof verkrijgbaar.

4. Geen licht voor witlof

Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.

Ook thuis moet je witlof daarom donker bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast of in een papieren zak op een koele plek. Doe je dat niet, dan kunnen de witte stronkjes een dag later aan de buitenkant al groen zijn. Verwijder in dat geval de buitenste bladeren voor gebruik. Wil je witlof tijdens het koken mooi licht van kleur houden? Voeg wat citroensap aan het kookwater toe.

5. Witlof koken: 12 minuten

Koop witte, gave witlof zonder bruine plekjes. Reken per persoon 325-375 witlof om aan 250 gram groente per eter te komen. Haal eventuele lelijke blaadjes eraf en snijd een plakje van de onderkant. Was de groente tot slot en snijd deze eventueel in kleinere stukjes.

Na 12 minuten koken is witlof gaar. Je kunt de groente ook grillen, bakken of rauw verwerken in een salade. Witlof met ham en kaas uit de oven is ook een echte klassieker.

6. Witlof is milder van smaak

Hoewel de witlof van nu al veel milder is dan die van vroeger, is het meestal niet de favoriete groente van kinderen. Het scheelt al als je de kegelvormige kern eruit snijdt. Roerbakken of wokken maakt de smaak ook milder. Of combineer witlof in een salade met fruit, zoals met zoete appel, stukjes mandarijn of kiwi.

Recepten

Bron 
  • Groenten Fruit Bureau
  • Voedingcentrum
  • I love witlof