Aften in je mond

Pijnlijke zweertjes

Getty Images

Aften zijn pijnlijke zweertjes in je mond. Zij hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaan aften uit kleine blaasjes.

Aften kunnen zich overal in je mondholte nestelen: op het tandvlees, aan de binnenkant van de wangen, op het verhemelte, op de lippen en zelfs op het puntje van de tong.

Oorzaak van aften

20 procent van de volwassenen heeft er geregeld last van, anderen worden er nooit mee geconfronteerd. Slechts in 10 procent van de gevallen kan een oorzaak worden aangewezen. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer.

Andere mogelijke oorzaken

Vast staat dat de zweertjes goed gedijen bij stress en vermoeidheid. Het is dan ook geen toeval dat studenten er in examentijd vaak door geteisterd worden. Ook mensen met darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en coeliakie ontwikkelen vaak aften. En wanneer je hormoonhuishouding overhoop ligt, zoals tijdens de menstruatie, steken aften de kop op.

Toch bestaat er geen zekerheid over het hoe en waarom van aften. Sommigen beschouwen aften als allergische reacties op conserveermiddelen, kleurstoffen of dierlijke eiwitten, of als gevolg van te pikante maaltijden. Wetenschappelijk ondersteund zijn die beweringen echter niet.

Behandeling van aften

Kleine aften verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. Als ze vaker voorkomen dan de gemiddelde drie keer per jaar, erg veel pijn doen, of groter zijn dan één centimeter, kun je beter even langsgaan bij de huisarts. Wees voorzichtig met het langdurig gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik het mondslijmvlies beschadigen.

Aften voorkomen

Om het krijgen van aften proberen te voorkomen kun je het beste zorgen voor een goede weerstand. Eet gezond en gevarieerd en slaap en beweeg voldoende. Ook een goede mondhygiëne is heel belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Je tandarts en/of mondhygiënst kan je hierover informeren.

Auteur 
Bron 
  • Huidinfo
  • Maag Lever Darm Stichting