Stappenplan voor een goede mondhygiëne

Van poetsen tot spoelen

Getty Images

Een goede dagelijkse mondhygiëne is van groot belang voor een optimale conditie van je gebit en tandvlees. De volgende vier stappen helpen je tandplak te verwijderen en gaatjes te voorkomen.

Stap 1: Tandenpoetsen

Poets je tanden 2x per dag met een (elektrische) tandenborstel en een fluoride tandpasta. Het is belangrijk 2 minuten te poetsen om de plak te verwijderen. Gebruik altijd een zachte borstel om je tandvlees niet te beschadigen. Als het tandvlees terugtrekt, zal dit nooit meer terugkomen.[ITEMADVERTORIAL]

Vervang je tandenborstel eens per 3 maanden of eerder als de haren beginnen te buigen.

Gebruik je een tandpasta voor gevoelige tanden en kiezen? Dan doe je er verstandig aan niet na te spoelen. Dergelijke tandpasta’s hebben namelijk minimaal dertig minuten inwerktijd nodig. Wie na het poetsen spoelt met water, spoelt 90 à 95 procent van de werkzame tandpasta weg. Beter kun je na het poetsen alle overtollige tandpasta uitspugen en vervolgens niet meer naspoelen. Daardoor blijft er een beetje tandpasta op uw tanden en tandvlees achter.

Stap 2: Flossen en stokeren

Flossen en stokeren, ofwel interdentaal reinigen, is nodig om de ruimten tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden. Flossdraad kun je het beste gebruiken wanneer je tanden en kiezen dicht op elkaar staan en er geen tandenstoker of rager tussen past. Het voordeel van flossdraad is dat je ook een klein beetje onder je tandvlees kunt komen. Flossdraad is verkrijgbaar in verschillende diktes. 

Om goed te reinigen is het belangrijk dat de ruimte tussen de tanden goed wordt 'opgevuld', zodat alle zijden van je tanden goed worden geraakt en zoveel mogelijk plak wordt verwijderd. Gebruik, wanneer de ruimte tussen je tanden en kiezen groter is, een tandenstoker of een rager.

Overleg met je tandarts of mondhygiënist welk instrument voor jou het meest geschikt is.

Stap 3: Spoelen met antibacterieel mondwater

Alleen poetsen en flossen volstaan niet voor een optimale mondhygiëne. Antibacterieel mondwater bereikt de volledige mond en doodt bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken. Spoel daarom 2x per dag 30 seconden met een antibacterieel mondwater.

Stap 4: Op controle

Ga minstens 1x per jaar naar de tandarts. Je gebit wordt gecontroleerd en indien nodig hersteld. De tandarts kijkt naar de gezondheid van je tandvlees, verwijdert tandsteen en geeft je informatie en instructies.

Auteur 
Bron 
  • Ivoren Kruis