Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

8 vragen over glutenintolerantie (coeliakie)

Overgevoeligheid voor gluten

Het aantal mensen bij wie glutenintolerantie (coeliakie) wordt vastgesteld neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. Een groot deel zonder dit zelf te weten. De verwachting is dat het aantal mensen met coeliakie de komende jaren nog fors toe zal nemen. GezondheidsNet beantwoordt acht vragen over glutenintolerantie.

Wat is glutenintolerantie?

Bij deze ziekte, ook coeliakie genoemd of inheemse spruw, is de binnenbekleding van de darm (de darmvlokken) beschadigd door gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen, zoals haver, rogge, gerst en tarwe. Alledaags eten zoals brood, koek(jes) en pasta bevat dus gluten. De beschadigde darm is slecht in staat om voedsel op te nemen.

Wat zijn de klachten?

Vooral buikklachten, een opgeblazen gevoel in de buikstreek bijvoorbeeld. Een patiënt kan diarree hebben, maar ook obstipatie. De ontlasting kan olieachtig zijn. Klachten treden op na het eten van voedsel waar gluten in zit.

Zijn er ook andere klachten?

Ja. Doordat de opname van voedsel zo slecht is, kan de patiënt vermageren. Ook mineralen en vitaminen kunnen slechter worden opgenomen in het lichaam. Een gebrek aan ijzer of foliumzuur leidt via bloedarmoede tot vermoeidheid. Door een gebrek aan calcium ontstaat botontkalking. Er zijn patiënten die nauwelijks buikklachten hebben, maar wel deze andere symptomen.

Op welke leeftijd treden klachten op?

Bij een aantal patiënten wordt al op jonge leeftijd, zo vanaf 2 jaar, duidelijk dat ze niet tegen gluten kunnen. Die kinderen hebben dunne armpjes en bolle buikjes. Maar bij veel mensen wordt de ziekte pas op latere leeftijd geconstateerd. Dat kan zijn omdat hun darmvlokken pas later gevoelig zijn geworden voor gluten, of omdat de afbraak van de darmvlokken bij hen niet zo snel gaat. Zij hoeven er dan lange tijd niet ziek van te worden, omdat de last die glutenintolerantie veroorzaakt niet ernstig genoeg is. Bij hen wordt pas later duidelijk dat de buikklachten van gluten komen.

Vroeger dacht men dat vrijwel alle gevallen van glutenintolerantie voor het zevende levensjaar werden ontdekt. Tegenwoordig is bekend dat tweederde van de nieuwe patiënten volwassen is. 20 procent van de nieuwe patiënten is zelfs ouder dan 60 jaar.

Bij wie komt glutenintolerantie vaak voor?

Bij vrouwen komt glutenintolerantie twee tot drie keer zo vaak voor als bij mannen. Bij mensen van wie een eerste- of tweedegraads familielid glutenintolerant is, komt het vaker voor dan gemiddeld, evenals bij mensen met suikerziekte.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als een bloedtest van de huisarts op glutenintolerantie wijst, wordt de patiënt doorgestuurd naar een specialist. Die kan bloedonderzoek doen. Maar de diagnose kan alleen maar met zekerheid worden gesteld door een stukje uit de darm weg te snijden (darmbiopt) en dat te onderzoeken op beschadiging van de darmvlokken.

Hoeveel mensen hebben glutenintolerantie?

Naar schatting hebben in Nederland zo'n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo'n 135.000, weten dat nog niet. Dit komt omdat de klachten vaak vaag zijn, waardoor er niet snel aan glutenintolerantie wordt gedacht.

Wat is eraan te doen?

Beschadigde darmvlokken herstellen zich zodra de patiënt geen gluten meer eet. Zelden zijn de beschadigingen blijvend. Na herstel van de darm blijven patiënten gezond zolang ze geen gluten binnenkrijgen. Dat is niet altijd eenvoudig, want het glutenvrije dieet vergt veel discipline. Glutenvrije varianten van brood, koekjes of pasta zijn duur. Een diëtist kan helpen om alternatieven zoals rijst, aardappels, maïs en gierst in het dieet op te nemen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Bart (niet gecontroleerd) op zo, 12/04/2016 - 13:00

Goed bezig, Casper!
Voor de andere lezers van deze site: zie http://taaladvies.net/, een site met het keurmerk van de Taalunie:
"Gluten kan als enkelvoudig woord of als meervoudig woord gebruikt worden. Van oorsprong is gluten een enkelvoudig woord, maar tegenwoordig wordt het vaak als een meervoudsvorm gebruikt. Daar is geen bezwaar tegen."
Taal is een boeiend fenomeen en er zijn vaak veranderingen.

Door Bart (niet gecontroleerd) op zo, 12/04/2016 - 12:58

Goed bezig, Casper!
Voor de andere lezers van deze site: zie http://taaladvies.net/, een site met het keurmerk van de Taalunie:
"Gluten kan als enkelvoudig woord of als meervoudig woord gebruikt worden. Van oorsprong is gluten een enkelvoudig woord, maar tegenwoordig wordt het vaak als een meervoudsvorm gebruikt. Daar is geen bezwaar tegen."
Taal is een boeiend fenomeen en er zijn vaak veranderingen.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 11/05/2016 - 08:21

160.000 mensen hebben last van coeliakie, een groot deel weet dit zelf niet? Hoe weten jullie dan wel dat 160.000 mensen last hebben van coeliakie. Wat een onzin tekst. Ga in het vervolg beter onderzoeken.

Door Casper (niet gecontroleerd) op zo, 08/21/2016 - 15:40

Toch nog even, in vervolg op mijn eerdere reactie: Ook deze site stelt de vraag: "wat ZIJN gluten?". Dat duidt volgens mij op weinig kennis. Gluten (het gluten, zo u wilt) is enkelvoud. 1 gluut bestaat niet. Het gaat mij niet om taalkunde of grammatica, wel om gebrek aan kennis.

Door Casper (niet gecontroleerd) op zo, 08/21/2016 - 15:19

Heel naar, lijkt me, om coeliakie te hebben. Ik ben zelf erg blij dat ik het niet heb. Het is echter jammer dat het zo modieus is. Ik werk in een traiteur/delicatessenwinkel. Het lijkt soms wel of alle 160.000 patiënten bij ons komen. Als deze klanten om spelt producten vragen en tegelijkertijd ook lactosevrij willen, dan heb ik soms grote vraagtekens bij die intolerantie. Vaak zijn het dezelfde mensen die ook klagen over sulfiet in hun wijn en/of rode vlekken krijgen van een spoortje paprika in hun gerecht. Er zijn heel gevoelige mensen, maar er zijn ook hypochonders. Klanten die een echte intolerantie hebben, zijn goed geïnformeerd, en weten uiteraard beter dan ik wat ze wel en niet kunnen verdragen. Ik denk graag met deze klanten mee en zoek naar een passende oplossing.

Door Gerda (niet gecontroleerd) op ma, 04/25/2016 - 21:48

Hoezo geld klopperij? Ik heb zelf coeliakie. Als ik kijk naar 15 jaar geleden, toen waren glutenvrije producten nog niet algemeen verkrijgbaar. De afgelopen jaren is het steeds beter geworden. De vraag word steeds groter doordat er een hype is ontstaan. Die hype is onzin. Dat zegt het voedingscentrum ook. Maar ik ben er wel blij mee want daardoor is het voor ons veel makkelijker geworden om bijvoorbeeld lekker brood te kopen. En pasta die gewoon betaalbaar is

Door Tamara (niet gecontroleerd) op di, 02/02/2016 - 21:37

Geldklopperij? Ik ben ze enorm dankbaar! Je bent niet verplicht het te kopen als het in de winkel ligt hè... ik heb nu meer keuze en kan sommige etenswaren snel nog halen bij de supermarkt in plaats van dat ik het online moet bestellen en enkele dagen moet wachten. Nee echt, niks geldklopperij. Het is hartstikke fijn!

Door Mrs awesome (niet gecontroleerd) op ma, 11/16/2015 - 09:18

25.000 mensen hebben dus echt deze ziekte...zeer weinig. Het feit dat glutenvrije producten nu in elke winkel liggen is gewoon geldklopperij.