Foliumzuur

Vitamine B11

Getty Images

De meeste mensen hebben wel eens van foliumzuur (ook wel vitamine B11) gehoord. Maar wist je dat het één van de weinige vitamines is waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen? En dat het vooral voor zwangere vrouwen heel belangrijk is om voldoende foliumzuur te nemen?

Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam. Ook is deze vitamine belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Ontwikkeling ongeboren kind

Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, is het verstandig om extra foliumzuur te nemen. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het advies luidt om dagelijks een supplement van 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken. Een tekort aan foliumzuur aan het begin van de zwangerschap verhoogt de kans op het neurale-buisdefect (NBD), een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte bij de baby. Zwangere vrouwen wordt aangeraden tijdens de eerste twee maanden van de zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.

Van nature komt foliumzuur vooral voor in groene groenten (zoals spinazie, broccoli en sla), fruit (zoals bananen, meloenen en citroenen) volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Mensen die gevarieerd eten krijgen voldoende foliumzuur binnen, behalve zwangere vrouwen. Daarom wordt hen aangeraden extra foliumzuur te slikken. Vrouwen bij wie het lang duurt voordat ze zwanger zijn, kunnen gerust jaren extra foliumzuur nemen. Er is geen risico op een teveel aan foliumzuur.

Naam

Foliumzuur is niet alleen bekend als vitamine B11, maar ook als folaat of citrovorumfactor. De naam voor de natuurlijke vormen van foliumzuur in eten en drinken is tetrahydrofolaten. De vorm waarin foliumzuur aanwezig is in supplementen is pteroylmonoglutaminezuur (PMG).

Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van foliumzuur. Zo zou het slikken van foliumzuur beschermen tegen onder meer darmkanker, hart- en vaatziekten en dementie. Maar de resultaten van de onderzoeken zijn niet eenduidig. De bewijzen zijn dan ook onvoldoende om er conclusies aan te verbinden.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • WebMD
  • Vitamine Informatie Bureau