Is honing gezond?

Geef nooit honing aan een baby

Getty Images

Honing kent een lange medische geschiedenis. Al eeuwenlang wordt honing bijvoorbeeld gebruikt bij verkoudheid en bij het behandelen van wonden. Ook vandaag de dag zweren nog veel mensen bij honing. We hebben een aantal beweringen over honing voor je op een rijtje gezet.

Maar om te beginnen eerst een belangrijke waarschuwing: geef NOOIT honing aan baby's. Honing is onschadelijk voor volwassenen, maar kinderen jonger dan 1 jaar lopen het risico ernstig ziek te worden.

Infantiel botulisme

In honing kunnen namelijk kiemen van de bacterie clostridium botulinum zitten. Deze kan normaal geen kwaad, maar kan wel gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Zij kunnen daar namelijk infantiel botulisme, oftewel zuiglingenbotulisme, van krijgen. Het maagdarmkanaal van kinderen is nog onontwikkeld, waardoor dekiemen daar tot leven kunnen komen. Zuigelingenbotulisme kan leiden tot verlammingsverschijnselen en kan een kind zelfs fataal worden. De kans dat een potje honing is besmet, is klein. Maar omdat de gevolgen van een besmetting ernstig kunnen zijn, wordt aangeraden kinderen tot 1 jaar geen honing te geven.

Verkoudheid

Ben je verkouden? Of heb je een zere keel? Een lepel honing kan dan heerlijk verzachtend werken. Als je de honing in je thee doet, doe dat dan niet in kokend water, maar laat je thee eerst afkoelen. Dit omdat anders de geneeskrachtige werking verloren zou gaan. Het is overigens de suiker in de honing die verzachtend werkt.

Wonden

Honing werkt ook heel goed bij de behandeling van wonden. Door de anti-bacteriële werking van honing herstellen wonden sneller. Er zit een enzym in honing dat - als het in contact komt met vocht - de suiker in de honing geleidelijk omzet in waterstofperoxide. Deze stof remt de bacteriegroei. Tot het midden van de vorige eeuw werd honing veel gebruikt bij de behandeling van geïnfecteerde wonden. Met de komst van antibiotica is honing op de achtergrond geraakt. Zelf aan de slag met een potje honing is overigens niet aan te raden; de honing moet gedesinfecteerd zijn om veilig te gebruiken. Dat is het geval bij honingvervand en zalf, volgens de richtlijn wondgenezing geschikt voor geïnfecteerde wonden en voor schaaf- en bijtwonden.

Brandwonden

Uit verschillende klinische studies is gebleken dat honing ook van waarde kan zijn bij het beperken en voorkomen van littekenweefsel bij brandwonden. Het belangrijkst in het wondhelingsproces is de antibacteriële werking van honing.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum
  • nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
  • WebMD
  • ECS Woundcare Consultant Society