Acute buikpijn bij kinderen

Verstopping of ontsteking

Getty Images

Buikpijn is er in vele soorten en maten. Constante zeurende pijn, pijn die heftig is en in aanvallen komt, koliekpijn of stekende buikpijn: het is niet fijn. Je kind weet vaak niet wat hij er mee aan moet. Wat kan het zijn?

Als je kind buikpijn heeft en jij ten einde raad je arts opbelt, is het handig om te weten hoe hoog de temperatuur is van je kind. Bij buikpijn vraagt de dokter altijd of je kind koorts heeft. Met deze vraag kan hij een aantal oorzaken uitsluiten: een blindedarmontsteking en een nierbekkenontsteking gaan namelijk altijd gepaard met koorts.

Oorzaken

In dit rijtje is een oorzaak of ziekte gelinkt met het soort buikpijn en de klachten die je kind kan hebben:

  • Nierbekkenontsteking
    Je kind heeft pijn in zijn onderbuik en/of rug. Soms is er koorts aanwezig. Er is soms pijn bij het plassen. Urineonderzoek maakt duidelijk of je kind inderdaad een ontsteking heeft.
  • Blindedarmontsteking
    Je kind heeft een voortdurende pijn en soms koliekpijn (krampen). Misselijkheid komt vaak voor, soms moeten kinderen ervan braken. Je kind heeft een matige temperatuursverhoging. Bij jonge kinderen ligt de pijn rond de navel of is de plaats moeilijk te bepalen. Oudere kinderen hebben vaak last van de rechteronderbuik. Ook is er pijn bij het vervoer of bij schuddende bewegingen. Daarom liggen kinderen met een blindedarmontsteking het liefst stil.
  • Darminfecties met diarree en braken of buikgriep
    Je kind heeft buikpijn, is misselijk, moet braken en heeft later diarree. Soms is er alleen in het begin buikpijn en volgen de andere verschijnselen pas later.
  • Darminstulping of invaginatie
    Je kind heeft hevige krampen en pijnaanvallen. Tussen de aanvallen in heeft je kind weinig tot geen klachten. Baby’s trekken hun beentjes op. Kinderen zien bleek en hebben tijdens een aanval de drang om te bewegen. Er is geen koorts aanwezig.
  • Verstopping
    Je kind heeft een poosje hevige pijn. Dit zakt na enige tijd weer af. Later kan het weer terugkomen. Er is geen koorts of temperatuurverhoging. Er zijn geen tekenen van buikvliesprikkeling, zoals dat bijvoorbeeld bij een blindedarmontsteking voorkomt.

Diagnose

Bij buikpijn denk je niet gelijk aan één bepaalde oorzaak. De dokter vraagt zorgvuldig door over de precieze klachten en zoekt naar meer informatie. Heeft je kind bijvoorbeeld alleen buikpijn na het eten of na het plassen? Door middel van vragen en door lichamelijk onderzoek wordt in de meeste gevallen duidelijk wat de oorzaak is.

  • Bij een geprikkelde buik, zoals bij een blindedarmontsteking, wordt er een bloedonderzoek en een echo-onderzoek van de buik gedaan.
  • Bij een invaginatie heeft bloedonderzoek geen zin. Een echo wijst uit of er sprake is van een invaginatie.
  • De arts haalt vaak uit het verhaal van de ouders dat het kind last heeft van verstopping (poepen lukt dan vaak niet).
  • Jonge kinderen kunnen nog niet goed aangeven wat ze voelen. Als ze ziek of hangerig zijn of koorts hebben wordt er vaak urineonderzoek gedaan.

Behandeling

Als het niet om ernstige buikpijn gaat, kan je iets warms leggen op de buik van je kind. Denk dan aan een pittenzak of een warmwaterkruik. Soms gaat de buikpijn vanzelf over als kinderen naar het toilet zijn geweest.

De behandeling van acute buikpijn is afhankelijk van de oorzaak. Als je kind niet reageert op gewone pijnstilling, kan dit een aanwijzing zijn voor een ernstigere aandoening.
Als je kind al langere tijd buikpijn heeft en de buikpijn regelmatig optreedt, kan je acute oorzaken uitsluiten. Vaak kan je niet goed zeggen wat de oorzaak is. De mogelijkheid van verstopping is altijd aanwezig: laxerende middelen kunnen dan helpen.

Dit artikel is goedgekeurd door Carole Lasham, algemeen kinderarts in het Tergooi Ziekenhuis te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.

 

Auteur