
Rust in je buik!

De spijsvertering is de energiefabriek van ons lichaam. Soms kan het evenwicht in de buik verstoord raken, maar gelukkig kun je veel klachten zelf voorkomen.
Heb je last van je maag, diarree, obstipatie of overige darmklachten? Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op een slechte spijsvertering of stoelgang.
De spijsvertering is de energiefabriek van ons lichaam. Soms kan het evenwicht in de buik verstoord raken, maar gelukkig kun je veel klachten zelf voorkomen.
Maag- of darmkrampen, misselijkheid of een opgeblazen gevoel; heel vervelend als je er vaak last van hebt. Zes tips voor verlichting van maag- en darmklachten.
Soms is het zo’n dag. Maagpijn. Onrustige of verkrampte darmen. Last van je maag. Vaak een vol of opgeblazen gevoel. Natuurlijk: maag- en darmklachten hebben we allemaal weleens, zeker als onze maag-darmpassage van voedsel verstoord is.
Meer dan 3,5 miljoen Nederlanders hebben regelmatig spijsverteringsklachten. Hierbij kun je denken aan een opgeblazen gevoel of een trage of onregelmatige stoelgang. Wij selecteerden acht veelvoorkomende klachten waarvan je vast niet wist dat de oorzaak in je spijsvertering kan liggen.
Een gezonde ontlasting heeft een lichtbruine kleur, een beetje pindakaasachtig. Maar soms heeft de poep een afwijkende kleur. Dit kan door de voeding komen, of te maken hebben met geneesmiddelengebruik. Wat zegt de kleur van je ontlasting en wanneer moet je naar de dokter?
Ik heb na het eten vaak last van een opgezette buik. Zelfs zo erg dat ik de knoop van mijn broek los moet doen. Ik eet gezond en beweeg volgens mij ook voldoende. Heb jij enig idee hoe dit kan komen en wat ik er aan kan doen?
Het is helemaal niet zo gek om af en toe eens in het toilet te kijken om te zien hoe je ontlasting eruitziet. De vorm en kleur van je ontlasting kunnen je namelijk veel vertellen over je gezondheid!
Ook wel eens last van je darmen gehad door stress of een ingrijpende gebeurtenis? Niet zo vreemd, want je hersenen en darmen zijn nauw verbonden en kletsen wat af. Wetenschappers noemen deze telefoonlijn de 'hersen-darm-as'. Wat kun je doen om te zorgen dat zowel je hersenen als je darmen in goede gezondheid blijven?