Poepproblemen bij kinderen: hoe los je ze op?

Wat als je kind last heeft van obstipatie, diarree of buikpijn...

Getty Images

Problemen bij het poepen is bij kinderen een veel voorkomende klacht. Poepproblemen als obstipatie, diarree en buikpijn. Wat kun je hieraan doen? Gezondheidsnet vroeg het Nienke Gottenbos, schrijfster van het boek De Poepdokter Junior - Tips voor een gezonde bips.

Wat als je kind last heeft van obstipatie...

"Bij alle poepproblemen is het in de eerste plaats van groot belang om de oorzaak te ontdekken. Pas als je de oorzaak kent, kun je namelijk proberen een oplossing te vinden. Er zijn verschillende oorzaken voor verstopping. De meest voorkomende zijn de vier V's: vocht, vezels, vetten en vitaminen (en mineralen). Zorg ervoor dat je kind voldoende water drinkt, onoplosbare vezels eet en voldoende vetten en vitaminen binnenkrijgt. Ook bewegen is belangrijk voor een goede stoelgang. Ga lekker naar buiten met je kind en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Ook psychologische factoren kunnen een rol spelen. Houden de klachten lang aan? Ga naar de huisarts met je kind. Eventueel kan het nodig zijn dat de ontlasting onderzocht wordt."

Wat als je kind last heeft diarree?

"Dunne ontlasting heeft net als verstopping verschillende varianten en kan ook tal van oorzaken hebben. Bijvoorbeeld parasieten, allergieën of kinderstress kunnen de oorzaak zijn. Maar ook door te veel fructose kan diarree ontstaan. Drinkt je kind veel diksap en/of vruchtensap? Dan kan het last hebben van zogeheten peuterdiarree."

Wat als je kind last heeft van wormen?

"Voor de meeste ouders (helaas) geen onbekende: wormen in de ontlasting. Het meest gebruikte middel tegen wormpjes is mebendazol. Dit is een anthelminticum - dat wil zeggen dat het niet tegen bacteriën werkt maar tegen wormen. Het laat de darmflora daardoor grotendeels met rust. Er zijn veel huismiddeltjes die worden gebruikt bij worminfecties, zoals rauwe knoflook, appelciderazijn en kokosolie, maar die werken allemaal veel minder trefzeker - of helemaal niet."

Wat als je kind last heeft van buikpijn?

"'Mama, ik heb buikpijn!' Misschien is dit wel de meest gehoorde zin bij kinderen die zich om welke reden dan ook niet zo lekker voelen. Ook in dit geval is het vinden van de oorzaak het belangrijkst. Gaat het niet binnen een dag of een paar uur over dan zijn dit de meest voorkomende oorzaken voor buikpijn bij kinderen ouder dan 12 maanden: kinderstress, overgevoeligheid, ziekteverwekkers, verstopping of diarree."

En tot slot: hoe vaak moet een kind eigenlijk poepen?

"De darmflora én het ontlastingspatroon is rond de tweede verjaardag van een kind 'volwassen'. Dat wil zeggen:

  • Mooie gevormde drolletjes (type 3-4 op de Bristol Stoelgangschaal)
  • Een eigen ritme waarbij er minimaal eens per 2 dagen en maximaal 2 keer per dag gepoept wordt
  • Geen last van de ontlasting (geen buikpijn rondom het poepen, geen opgeblazen gevoel en geen plakkerige ontlasting waarbij je een halve rol wc-papier nodig hebt en na iedere poep de wc-pot schoon moet schrobben)"

Meer lezen

Deze tips komen van Nienke Gottenbos, darmfloratherapeut en eigenwijs voedingsdeskundige. Ze schreef de bestseller De poepdokter - gezond van mond tot kont . In De Poepdokter Junior - Tips voor een gezonde bips lees je (van) alles over de bacteriën in de darmen en darmflora's van baby's en kinderen. En tips voor als het even niet zo lekker loopt met de stoelgang.

Nienke Gottenbos is geen arts. Bovenstaande adviezen zijn dan ook geen medische adviezen. Heeft je kind (al langere tijd) klachten? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Auteur