Boekrecensie: Ikigai

Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Getty Images

De Japanse taal heeft enkele woorden voor dingen die wij alleen met een hele zin kunnen omschrijven. Ikigai is hier een voorbeeld van en betekent iets als ‘de reden van het bestaan’. Hetgeen waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai. Het is een van de geheimen van een lang en gelukkig leven. Het boek Ikigai verklapt nog meer geheimen.

Op het Japanse eiland Okinawa wordt iedereen 100 jaar. Nou ja, velen dan. Op deze plek woont het grootste aantal gezonde honderdjarigen ter wereld. Hoe komt het dat de inwoners van Okinawa zo oud kunnen worden en tegelijkertijd nog zo levenslustig, optimistisch en fit zijn? Hangt er iets in de lucht? Stroomt er iets door het water? Schrijvers Fransesc Miralles en Héctor García reisden voor hun boek 'Ikigai' af naar het eiland om te ontdekken wat het geheim van de vitale eilanders is.

Want vief en vitaal zijn de eilandbewoners van Okinawa zeker. Ook 100-plus loopt hier opgewekt en blakend van gezondheid door de straatjes en op het strand. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de levensstijl van de Okinawans. Deze mensen worden kerngezond oud. Met weinig hart- en vaatziekten, osteoporose, menopauzeklachten, dementie of kanker.

Okinawa-dieet

In het voedingspatroon van de oudere eilandbewoners ontbreekt zuivel en worden vlees en eieren beperkt geserveerd. Het Okinawa-dieet bestaat uit groente, veel groente. Per persoon gaat er gemiddeld wel 1 kilogram plant per dag doorheen. Sojaproducten zoals misosoep en tofu staan vaak op het menu. De eilanders bakken en koken niet met boter, maar met koolzaad- en olijfolie. Maar met enkel ingrediënten is het dieet nog niet compleet.

De belangrijkste leefregel is misschien wel 'Hara hachi bu', dat ongeveer betekent 'de maag tot 80 procent vullen'. Het is een oude wijsheid die je vertelt dat je je niet helemaal vol moet proppen. De locals stoppen met eten zodra zij hun maag voor 80 procent hebben gevuld. Alsof je ruimte overlaat voor een toetje, om het toetje vervolgens niet op te eten. Daar moet ik zelf nog een beetje aan wennen.

Getty Images
Omring je met goede vrienden

De eilandbewoners van Okinawa hebben een groep mensen om zich heen die altijd voor hen klaarstaat. Deze vrienden zijn als familie en hebben dezelfde interesses en laten zorgen met een goed gesprek als sneeuw voor de zon verdwijnen. Deze groep mensen wordt de moai genoemd. Ze maken het leven lichter. Je kunt bij ze terecht voor advies, een praatje of hulp. Volgens de Okinawans dragen hun goede vrienden bij aan een gelukkiger en langer leven.

Nooit meer met pensioen

De superouderen houden actief een moestuintje bij en zijn druk in de weer. Hoewel de gemiddelde Nederlander liever voor zijn 70e stopt met werken, gaan de ouderen in Okinawa nooit met pensioen. Het werk is een reden om op te staan, iets waarvoor je iedere ochtend je bed uit komt. Het is hun Ikigai.

Het boek helpt je om jouw eigen Ikigai te vinden. Als je je raison d’etre al hebt gevonden, neem je gewoon een kijkje in de wereld van deze bijzondere Japanse filosofie. Een dag uit het leven van een gezonde en gelukkige honderdjarige.

Francesc Miralles woont in Barcelona en schrijft boeken en artikelen over spiritualiteit. Hij vertrok samen met Héctor García naar Okiwana, Japan om daar het geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven te ontdekken. De schrijvers interviewden veel oude Okiwanen en kregen zo inzicht in de eet-, beweeg-, werk-, en omgangsgewoontes van de Japanse eilanders.