5 x winterse kost

Van erwtensoep tot spruitjesstamppot

Getty Images

Er zijn van die gerechten die alleen smaken als het fris en koud is, oftewel winterkost! Vijf lekkere stamppotrecepten voor je op een rij.

Erwtensoep

Heerlijk om op een frisse dag een lekkere kop dampende snert, oftewel erwtensoep te maken. Maak deze heerlijke, oer-Hollandse erwtensoep eenvoudig zelf. Met dit recept staat het zo op tafel!

Hete bliksem

Een Oud-Hollandse klassieker: hete bliksem! Deze stamppot wordt zo genoemd omdat de appels in het gerecht lang heet blijven. Comfortfood op frisse herfst- en winterdagen. Pas op dat je je mond niet brandt! Ons favoriete hete bliksem recept kun je hier vinden.

Stamppot van snijbonen en witte bonen

Nog een klassieker in het rijtje: een stamppot van snijbonen en witte bonen. Misschien ken je hem ook wel onder de naam blote billetje in het gras. Je kan deze stamppot eten met worst of een gehaktbal, maar eet je liever vegetarisch dan kun je hem ook prima eten zonder vlees. Als je olie of plantaardige boter gebruikt, kun je hem helemaal vegan maken.

Koolhydraatarme stamppot

Lekker al die stamppot, maar omdat de meeste stamppotten voor het grootste deel uit aardappelen bestaan, bevatten ze redelijk veel koolhydraten. Door de verhoudingen aan te passen kun je een koolhydraatarmere variant maken. Neem dus meer groenten en minder aardappelen. Bevat een recept bijvoorbeeld een kilo aardappelen en een pond groente, maak het dan eens met 7 ons aardappelen en 8 ons groente. Eet je liever helemaal geen aardappelen? Dan kun je de aardappel ook vervangen door knolselderij, bloemkool of pompoen. Het recept voor een koolhydraatarmere variant vind je hier.

Spruitjesstamppot

Een echt winters gerecht en ook nog eens heel gezond: spruitjesstamppot! Niet zo'n fan van spruitjes? Wist je dat ze tegenwoordig minder uitgesproken smaken dan vroeger? Dus lustte je ze als kind niet: geef de minikooltjes nog een kans! Leuk weetje: spruitjes zitten vol vitamines, ze bevatten meer vitamine C dan sinaasappels.

Auteur 
  • Ilona Meernik