Alles wat je moet weten over asperges

Getty Images

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. In het voorjaar kunnen ze niet ontbreken op je menu. Helderwitte asperges, maar ook groene en zelfs paarse vinden dan ook hun weg naar menig keuken.

Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking lijkt te hebben op een lage bloeddruk, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.
 
Asperges bevatten veel voedingsstoffen. Denk aan magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. De groene asperges danken hun kleur aan het zonlicht en bevatten zelfs nog meer vitamine C en caroteen. Door de aanwezigheid van calcium en asparaginezuren stimuleren asperges een optimale werking van de nieren.

Verkrijgbaarheid

Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt van begin april t/m 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn, maar let dan goed op de afkomst omdat er dan ook meer buitenlandse asperges worden aangeboden.
De supermarkt is al sinds jaren het belangrijkste verkoopkanaal voor verse asperges. De boer/teler volgt op de tweede plaats en de groenteboer en de markt komen daarna. In de zuidelijke provincies wordt de asperge meestal bij de boer/teler gekocht.

Wat is ‘vers’?

Je gaat er misschien van uit dat alle verkooppunten (dag) verse asperges aanbieden maar helaas is dit niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges echt vers zijn?
Een verse asperge heeft een glanzende stengel en als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar aanwrijft, hoor je een piepend geluid. Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken.

Bewaren

Asperges zijn dagvers het lekkerst, maar ze zijn ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast. Witte asperges kun je het beste in een vochtige doek in de koelkast bewaren. Groene en paarse asperges in een open plastic zak in de koelkast.
 
Wil je asperges langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en dan kunnen ze zo de vriezer in. De asperge is nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij de bereiding de asperges bevroren in een pan met ruim water, dus zonder vooraf te ontdooien.
Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Nederlands asperge centrum