Boekrecensie: Bloemkool boost

60 recepten met de nooit-vergeten groente

Getty Images

Degene die denkt dat bloemkool een saaie groente is die je alleen met wat nootmuskaat of een kaassausje hoort te eten, heeft het flink mis. In het nieuwe kookboek Bloemkool boost staan maar liefst zestig vegetarische en veganistische recepten met de nooit-vergeten groente — en ze zijn alles behalve saai.

Kooktechnieken

Bloemkool leent zich door haar structuur eigenlijk heel goed voor verschillende gerechten. Je kunt het roosteren, frituren, koken, stampen, blancheren of inmaken. Bij elke kooktechniek is er wel een nieuwe manier om de smaak van bloemkool te beleven.

Smaakvrienden van de bloemkool

De kooktechnieken doen dus veel voor de smaak, maar kruiden en specerijen kunnen daar ook wat van. Bloemkool neemt heel makkelijk de smaken van andere ingrediënten op. De groente gaat goed samen met bieslook, peterselie, dille, gember, kerrie, komijn, salie, ras el hanout en rozemarijn, maar ook laurier, dragon en garam masala zijn smaakvrienden van de witte, kruisbloemige kool.

Paarse en gele bloemkool

Dat de bloemkool alleen wit kan zijn, is overigens niet waar. Er bestaan verschillende soorten bloemkolen, zoals de groene Romanesco, de gele en de paarse bloemkool. Er komen steeds meer soorten bij, zoals de kleine, zoete stengelboemkool. Dit is een mix tussen de broccoli en de bloemkool. Niet te verwarren met de bimi, wat een mix is tussen de broccoli en kailan, een Chinese bladgroente.

Makkelijk en lekker

In de recepten uit Bloemkool boost maakt het niet zoveel uit welke bloemkool je gebruikt. Gelukkig maar, want die gekleurde bloemkolen zijn niet altijd en overal verkrijgbaar. Daarbij zul je het verschil niet proeven, want de recepten zitten bomvol verschillende smaken. Denk aan een geroosterde bloemkool met citroen en amandel-yoghurtdressing, baba ganoush van geroosterde bloemkool met ui-granaatappesalade, of een zoet, kruidig bloemkool-courgette brood.

De recepten zijn overzichtelijk, makkelijk, lekker en snel. Een enkele keer heb je wat meer ingrediënten nodig, maar wanneer je het gerecht op tafel zet, ben je dat allang weer vergeten.

Auteur