Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Boekrecensie: SLA

Groen, gezond en geweldig lekker eten

Bij gezond eten denken veel mensen al gauw aan sla. Helaas is sla zelf niet bepaald een vitaminebom, maar je kunt van sla natuurlijk wel een voedzame maaltijd maken. Met een beetje creativiteit. Of met behulp van het kookboek ‘SLA’. Het kookboek laat met 75 recepten zien dat je thuis hele gemakkelijke, lekkere en gezonde salades kunt eten. Of soepen, sappen en taarten. Net waar je zin in hebt.
Auteur:
Ida de Haart
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 24,99
ISBN:
9789021559698
Aantal pagina's:
232

Op 15 juli 2013 werd de eerste vestiging van de biologische saladebar SLA aan de Ceintuurbaan in Amsterdam geopend. Het doel: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met makkelijk en gezond eten. Bij SLA serveren ze salades, soepen, sappen, hummus, warme dranken, biologisch bier en wijn en verantwoorde zoetigheden. De favoriete recepten zijn nu verzameld in dit boek.

Sla

Sla is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van het boek. Met het stappenplan sla maak ook jij een perfecte salade. Volgens de auteurs is dat een salade die vult, maar ook voedt en energie geeft, en verrast. Het stappenplan geeft veel ruimte voor variatie. Heb je een minder creatieve dag? Ga dan voor een van de favoriete salades. Toppers zijn onder andere de vegan vegetable pad thai, salade in Koreaanse stijl van postelein met tijgergarnalen en kimchi en de salade van bladspinazie met gegrilde citroenkip en courgettespaghetti.

Een heel hoofdstuk wordt besteedt aan dressings: de ziel en persoonlijkheid van de salades, aldus de makers. Deze dressings gaan veel verder dan een beetje slasaus. Wat denk je van limoen, citroen, wasabi, avocado en olijfolie? Of sinaasappel, knoflook, koriander en harissa?

Lekker

Een ander favoriet binnen de SLA-familie is hummus. Het boek geeft allerlei variaties. Lekker zijn ook de soepen, zoals gazpacho van groene groenten en soep van geroosterde bloemkool, knolselderij en aardpeer. Een aantal snelle warme gerechten (lees curry, boekweitrisotto en stamppot) maken het geheel compleet. Samen met sappen, smoothies en een aantal verantwoorde zoete lekkernijen.

De recepten zijn zonder koemelk, geraffineerde suiker en bijna allemaal glutenvrij.

Slim

De meeste ingrediënten die gebruikt worden in SLA zijn vrij gangbaar, maar wellicht gebruiken ze ook producten die nieuw voor je zijn. Aan deze ingrediënten, bijvoorbeeld tahin, tamarindepasta en ras el hanout, wordt extra aandacht besteedt. Niet alleen in de vorm van uitleg, maar ook met waar je het kunt krijgen. En vooral dat laatste is natuurlijk erg fijn.

Het boek gaat verder dan de recepten. Je kunt lezen hoe je nu slim boodschappen doet en welke ingrediënten er absoluut niet in je keukenkastje - en ook de keukenla - mogen ontbreken. Ook is er aandacht voor verschillende basistechnieken. Hoe maak je zelf ghee? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen stomen en blancheren?

Mooi

Ben je dol op een mooie presentatie? Dan zul je het vast inspirerend vinden dat daar ook aandacht aan wordt besteedt. In de vorm van pompoenbootjes bijvoorbeeld. Of avocadowaaiers. De foto’s in het boek zijn ook erg aantrekkelijk. Frisse kleuren, creatieve styling en een fijne sfeer. Je wilt direct aan de slag.

SLA laat zien dat je met sla echt alle kanten op kunt. De recepten zijn verrassend en leiden tot smakelijke gerechten die ook nog eens gezond zijn. Wat wil je nog meer?

Jop de Graaf, Ida de Haart en Nina Pierson zijn de oprichters van SLA. Wat begon als één van Nederlands eerste salad bars groeide binnen 1,5 jaar uit tot vijf succesvolle vestigingen. Hun missie is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijke te maken.

De recepten zijn van Ida de Haart. Zij studeerde orthomoleculaire voeding en heeft daarnaast een aangeboren voorliefde voor koken en bakken, een diploma van de koksschool op zak en brede ervaring in de Amsterdamse horeca.

 

Reactie toevoegen