Eet je kaki fruit met schil?

Kaki schillen of niet

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Kun je de schil van kaki fruit eten?

Stevige, taaie schil

Kaki fruit of Sharon is in de herfstmaanden volop verkrijgbaar, maar voor velen is het een nog onbekende vrucht. Het feloranje, zoete en ronde fruit lijkt een beetje op een tomaat. Het heeft een kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst is die je hoeft te verwijderen.

Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen. Wel is het belangrijk om eventueel vuil van de kaki te wassen, zoals dat ook voor andere fruit- en groentesoorten geldt. Vervolgens kun je kakifruit in stukken snijden of afhappen.

Wanneer is kaki rijp?

Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is. In tegenstellig tot andere kakisoorten bevat deze soort geen looizuur wanneer deze niet rijp is. Looizuur kan een onprettig gevoel in de mond geven. Gelukkig wordt vooral de Sharon in Nederland verkocht.

Auteur 
  • Miriam Groot