Gezondheidsnet Keukenkruidenwijzer

Gratis infographic over omgaan met kruiden

Getty Images

Verse kruiden zijn een prima alternatief voor zout in een maaltijd. Dille doet het bijvoorbeeld heel goed bij vis en met een paar blaadjes basilicum wordt iedere pasta een ware traktatie. Maar wat gebruik je nu precies wanneer? En hoe?

Minder zout eten kan makkelijk als je meer kruiden gebruikt. Maar kruiden zijn niet alleen een prima toevoeging als je je zoutinname wil minderen. Eigenlijk zijn ze onmisbaar in de keuken. Ze zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. En misschien nog wel belangrijker: ze zorgen voor smaak, kleur en geur in je eten. Daarbij kun je met kruiden ook nog je gezondheid een handje helpen. Het bevorderen van de spijsvertering of het onderdrukken van hoest bijvoorbeeld. Alles is mogelijk, als je de juiste kruiden kiest. Daarbij kun je met kruiden ook nog je gezondheid een handje helpen. Het bevorderen van de spijsvertering of het onderdrukken van hoest bijvoorbeeld. Alles is mogelijk, als je de juiste kruiden kiest. In onderstaande infographic vind je precies wat je wanneer kunt gebruiken en hoe.

Download nu de printable en plak hem bijvoorbeeld op je koelkast.

 

Kruidenwijzer
Gezondheidsnet

 

Verschil tussen kruiden en specerijen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kruiden en specerijen trouwens niet verschilende benamingen voor hetzelfde. Kruiden komen vooral van kruidachtige planten en groeien in een gematigd klimaat. Denk aan peterselie, selderij en basilicum. Meestal worden hiervan de verse bladeren gebruikt. Ook worden vruchten en zaden gebruikt, denk aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes. Kruiden zijn soms vers te koop als plant en zelf te kweken. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Ze zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat. Specerijen van wortel zijn onder andere gember en geelwortel. Specerijen van vruchten en bloemen onder andere kruidnagel, nootmuskaat, peper, paprika en vanille. Van schors wordt kaneel gemaakt.

Kruiden over?

Heb je verse kruiden gekocht voor een maaltijd, maar gebruik je niet alles? Weggooien is zonde! In bovenstaande infographic staat per kruid aangegeven hoe lang je het in de koelkast kan bewaren, maar wist je dat je verse kruiden ook kunt invriezen? Snijd alles fijn en doe het in een ijsblokjesvorm. Doe er alleen nog wat water of olijfolie overheen. Heb je de volgende keer kruiden nodig? Dan hoef je niet te wachten tot de ijsklontjes ontdooid zijn - doe ze gewoon direct in de pan.

Misschien ook interessant om te lezen:

 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland